Mesane kanseri erkeklerde daha sık görülür mü?
Evet, mesane kanseri erkeklerde daha sık görülen bir kanser türüdür. Mesane kanseri, cinsiyetler arasında farklı bir dağılıma sahiptir ve erkeklerde daha yaygındır. Bu durum, mesanenin anatomik yapısı ve diğer faktörlerle ilişkilendirilir.
Erkeklerde mesane kanserine yol açabilecek bazı risk faktörleri şunlardır:
Sigara içme: Sigara içmek mesane kanseri riskini artırır ve erkeklerde daha yaygın olarak sigara içildiği için bu risk daha yüksektir.
Mesane enfeksiyonları: Tekrarlayan veya kronik mesane enfeksiyonları, mesane kanseri riskini artırabilir ve erkeklerde daha sık görülme eğilimindedir.
İşyeri maruziyeti: Kimyasal maddelere meslekleri gereği maruz kalan erkeklerde mesane kanseri riski artabilir. Özellikle boya, deri, lastik, metal ve kimyasal endüstrilerde çalışanlarda risk daha yüksek olabilir.
Yaş: Mesane kanseri genellikle 50 yaşın üzerindeki bireklerde daha sık görülür ve bu da erkeklerin daha fazla etkilendiği anlamına gelir.
Mesane taşı: Mesane taşları, mesane kanseri riskini artırabilir ve erkeklerde daha sık görülür.
Ancak, unutmayın ki her ne kadar erkeklerde mesane kanseri daha yaygın olsa da, kadınlarda da bu kanser türü görülebilir. Her iki cinsiyette de risk faktörleri dikkate alınmalı ve erken teşhis ve tedavi için düzenli kontroller yapılmalıdır.
Bunlar da ilginizi çekebilir
Mesane kanseri evre 1 nedir?
Mesane kanseri evre 1 ya da 1. evre mesane kanseri, mesane kanserinin en erken evrelerinden biridir. Mesane kanseri 1. evrede, kanser hücreleri, henüz mesanenin içini döşeyen mukoza tabakasında yer alır. Kanser hücreleri, henüz kas tabakasına, lenf bezlerine ve uzak organlara sıçramamıştır.
Mesane kanseri 2. evre nedir? Belirtileri nelerdir?
Mesane kanseri 2. evre dendiğinde, kanserin mesane duvarını oluşturan kas tabakasını tuttuğu anlaşılır. Mesane duvarı kaslardan oluşur. Mesane kanseri, mesanenin içini döşeyen tabakadan başlar. Kanser bu tabakada ise evre 1 mesane kanseri adını alır. Biraz daha derinleşir ve kasları tutarsa evre 2 mesane kanseri ya da 2. evre mesane kanseri olur. Bu evrede henüz lenf bezi ve uzak organlara sıçrama yoktur. Bu evrede hiç bir belirti olamaybilieceği gibi, idrarda kan görülmesi, kanlı idrar yapma, sık idrara çıkma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Mesane kanseri görülme sıklığı nedir?
Mesane kanseri görülme sıklığı günümüzde giderek artmaktadır. Çünkü mesane kanserinin temel nedeni sigaradır. Toplumda sigara içilme oranı arttıkça mesane kanserinin görülme sıklığı artmaktadır. Dünyada en sık görülen 5. kanser türü mesane kanseridir.Mesane kanserinin görülme sıklığı erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha sıktır. Erkeklerde prostat, akciğer ve kalın barsak kanserlerinden sonra dördüncü sıklıkta görülür. Erkeklerde görülen tümkanserlerin yaklaşık olarak %7’sini mesane kanseri oluşturur. Kadınlarda ise en sık görülen 7. kanserdir ve tüm kadın kanserlerinin %2.5’ini oluşturur.
Mesane kanseri (tümörü) kimlerde sık görülür?
Mesane kanseri ya da mesane tümörü, en yaygın olarak sigara içen insanlarda görülse de, nadiren sigara içmeyen insanlarda da ortaya çıkabilir. Mesane kanseri diğer kanser türleri gibi genetik özelliklerin ön planda olduğu bir hastalıktır. Çevresel karsinojenler de mesane kanserinin ortya çıkmasında etkili olur. Bu tür kanserojen maddeler maruz kalmak, mesane kanseri gelişiminde çok önemlidir. Özellikle baca temizleyiciliği yapanlarda, plastik ve lastik sanayisinde çalışan işçilerde mesane kanseri daha sık görülür.
Mesane kanserinin belirtileri nelerdir?
Mesane kanserinin belirtileri, hastalığın evresine göre değişebilir. Hastalığın genellikle ilk görülen belirtisi, ağrısız kanama veya idrarda kan görülmesidir. idrarda kan görülmesi çok önemli bir bulgudur. Bu kanama genellikle ağrısızdır. Bu yüzden, bazen hastalar ağrı olmadığı için bunu önemsemez. Bazende kişi, çevresine ve doktora bu durumu anlatmaktan çekinebilir. Genellikle ağrılı kanamaların sebebi genellikle idrar yolu enfeksiyonu ya da taş gibi kanser olmayan hastalıklar olur. Ancak ağrısız kanamaların altında yatan hastalık daha çok mesane kanseri gibi kötü huylu bir hastalıktır. Mesane kanserindeki kanamalar, aralıklı olma ve bir süre sonra geçme eğilimindedir. Bu nedenle hasta durumu çok basit bir olay gibi düşünür. Ancak bu dönem çok önemlidir. Eğer ihmal söz konusu olursa, mesane kanseri daha da ilerler ve yayılmaya başlar. Bu yüzden bir kere bile idrarda kan görülmesi durumunda, mutlaka bir üroloji uzmanına (ürolog) başvurulmalıdır.
Mesane kanseri (tümörü) nedir?
Mesane kanseri ya da mesane tümörü, mesanenin içini döşeyen tabakadan kaynaklanan bir tümördür. Mesane kanserin görülme sıklığı günümüzde giderek artmaktadır. Çünkü mesane kanserinin en önemli nedeni sigara kullanımıdır. Toplumda sigara içilme oranı arttıkça mesane kanseri görülme sıklığı daha da artmaktadır.
Mesane (idrar kesesi) nedir?
Mesane yani diğer ismiyle idrar torbası, idrarın depolanmasına ve boşaltılmasına katkıda bulunan bir organdır. İdrar torbası, idrar kesesi olarak da bilinir. Karın boşluğunun altında bulunan içi boş bir organdır. Mesanenin içi, ürotelyum adı verilen bir tabakayla kaplıdır. Mesane kanseri genellikle bu tabakadaki hücrelerden kaynaklanır.
Mesane kanseri (tümörü) nasıl tedavi edilir?
Mesane kanseri (tümörü) tedavisi, hastalık erken dönemde tespit edilebilirse genellikle daha kolaydır. Mesane, idrarı depolayan içi boş bir organdır. Ürolojik organların önemli bir bölümüne, doğal bir delikten girilerek hastalıklı bölgeye ulaşılabilir ve hastalık tedavi (ameliyat) edilebilir. TUR mesane denilen bu ameliyat, tamamen kapalı olarak gerçekleştirilir. Mesane kanserine, idrar kanalından girilerek ulaşmak son derece basittir. Mesane içindeki bir kanserin temizlenmesi 15-20 dakikalık bir ameliyattır. Hasta kanserin küçük olduğu bazı hastalarda, hasta gece hastanede kontrol altında tutulmaz ve aynı gün taburcu edilebilir. Kanserin mesane kasını tuttuğu daha ileri evrelerde ise mesane tamamen çıkarılır. Buna sistektomi adı verilir. Daha sonra ise bağırsaklardan yeni mesane yapılır. Buna yapay mesane adı verilir. Mesane kanseri tedavisi daha detaylı bilgi https://www.hastalarokuyor.com/mesane-kanseri-tedavisi/
Mesane kanseri nasıl anlaşılır ?
Mesane kanseri nasıl anlaşılır? Tanısı nasıl konur? Mesane kanseri tanısı erken dönemde konursa, tedavi daha kolay olur. Mesane kanseri tanı yöntemleri içinde ultrason, MR ve tomografi gibi görüntüleme yöntemleri bulunur. Aynı zamanda tümörün direkt olarak görülmesini sağlayan sistoskopi adı verilen bir yöntem de uygulanır. Bu yöntemde, idrar deliğinden son derece ince ve rahatsızlık vermeyen yumuşak bir aletle girilerek mesanenin içine bakılır ve içerisi değerlendirilir. Kesin tanı için sistoskopi genellikle yeterlidir. Bu sayede tümörün boyutu, yayılma durumu gibi detayları incelenir. Sistoskoplar kablo gibi kıvrılabilir özellikte olan yüksek tıp teknolojisi ürünleridir. Aynı zamanda elde edilen görüntülerin çözünürlüğü de son derece yüksektir. Sistoskopi sırasında hastaya anestezi verilmesi gerekmez. Bu endoskopik inceleme ayakta yapılan bir uygulamadır. Mesane kanseri tanısında %100’e yakın başarına sahiptir.
Mesane kanserinde erken dönemde tanı konulduğunda günübirlik bir cerrahi işlemle tüm kanserli yapıdan kurtulmak mümkün olabilir. Ancak geç kalınırsa mesanenin komple alınması (sistektomi) ve bazı vakalarda idrarın vücut dışında belirli bir noktaya toplanarak bir torbayla (ürostomi) yaşanması gerekebilir. Erken dönemde tanı koyulan bir hastalık olduğu için tedavi noktasında gecikmemek doğru olur.
Mesane kanseri evreleri nelerdir?
Mesane kanseri evreleri şunlardır;
Evre 1
Bu evrede kanserli yapı yüzeyel epitel tabakanın bir alt tabakası olan subepitelyal dokuda yer alır. Henüz kas tabakasına, lenf bezlerine ve uzak organlara bir sıçrama yoktur.
Evre 2
Bu aşamada kanser, kas tabakasını tutmuştur. Ancak hala lenf bezi ve uzak organlara sıçrama yoktur.
Evre 3
Bu evrede mesane kanseri, mesanenin etrafındaki yağlı tabaka ve çevredeki organlara yayılım gösterir. 3A evresinde lenf nodlarında en fazla bir tane metastaz yapma söz konusudur. Uzak organlara bir yayılma yoktur. 3B evresinde ise pelvik veya üst pelvik lenf nodlarında çok sayıda metestaz söz konusudur.
Evre 4
Bu evrede kanser uzak organlara ve lenf bezlerine yayılmıştır. 4A evresinde uzak organlarda metastaz söz konusu değildir. Prostat, vajina gibi komşu organlar tutulmuştur. Ancak 4B evresinde kanserli yapı kemik, akciğer, karaciğer gibi birçok organa metastaz söz konusudur.
Yeni SSS
Gece rahat uyumak için birkaç içecek tercih edilebilir. Özellikle papatya çayı, sakinleştirici etkisiyle bilinir ve uykuya geçişi kolaylaştırabilir. Lavanta çayı da benzer şekilde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Sıcak süt, içeri ...
Evet, reçetesiz satılan bazı uyku ilaçları mevcuttur. Bunlar genellikle hafif etkili ilaçlardır ve uyku bozuklukları olan kişilerde kısa süreli tedavi için kullanılır. Örneğin, antihistaminikler (difenhidr ...
PET sonucu doğrudan kanser evresini (evreleme) belirlemez. Ancak PET kanserin evresini belirlemek için önemli bir yardımcı araçtır. PET taraması, tümörün boyutunu, yerini ve kanserin vücutta yayılıp yayılmadığını (metastaz yapıp yapmadığını) gösterebilir. Bu bilgiler, doktorların ...
PET görüntüsünde kanserin anlaşılması, özellikle tümörün metabolik aktivitesine dayalıdır. Kanser hücreleri, normal hücrelere göre daha hızlı bölünür ve bu yüzden daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. PET taraması, vücuda radyoaktif bir madde ile işaretli olan glukoz şekeri (genellikle F-18 florodeo ...
PET/CT (Pozitron Emisyon Tomografisi) sonucu, genellikle 1 ile 3 gün arasında çıkar. Ancak bu süre işlemin yapıldığı hastaneye göre de değişebilir. Ancak bazı özel durumlar veya daha karmaşık incelemeler söz konusu olduğunda, bu süre birkaç gün daha uzayabilir. ...
Evet, uykusuzluk baş dönmesine neden olabilir. Yetersiz uyku, beynin düzenli çalışmasını etkileyerek yorgunluk yapabilir. Uykusuzluk durumunda, vücut yeterince dinlenemediği için dengeyi sağlayan beyin bölgesinde (iç kulakta) ve merkezi sinir sisteminde bozulmalar olabilir. Bu durum da baş dönmes ...
Böbrekte AML (Anjiyomiyolipom), kanserli bir tümör değildir; iyi huylu (benign) bir tümördür. Bu tür tümörler, kanserli hücreler içermediği için kanser olarak değerlendirilmezler. AML, çoğunlukla böbreklerde görülen, damarlar, ya ...
Hiperekoik AML ile uyumlu solid lezyon ifadesi, ultrason görüntüleme raporlarında sık karşılaşılan bir terimdir. Bu ifadede geçen kelimeler ve anlamları; Hiperekoik: Ultrason görüntülemesinde, "hiperekoik" terimi, dokunun normalden daha fazla ses dalgas ...
Evde bebeklerde ateş düşürmek için öncelikle doktora danışmak gerekir. Bebeklerde ateş yüksekse, sıvı alımını artırmak önemlidir; su veya anne sütü ile hidrasyonu desteklemek vücut ısısını dengelemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, bebeklerin giydiği kıyafetlerin hafif olması ve odan ...
Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun tekrar tekrar durması ve yeniden başlaması ile karakterize ciddi bir uyku bozukluğudur. Solunumdaki bu kesintiler, genellikle üst solunum yolunun tıkanması nedeniyle olur. Kesintiler kandaki oksijen seviyesinin düşmesine neden olabilir. Uyk ...
Diz ağrısı için en iyi ilaç, ağrının nedenine bağlı olarak değişir. Diz ağrısı, basit bir burkulmadan çok daha ciddi durumlara kadar birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bu nedenle, herhangi bir ilaç kullanmadan önce bi ...
Migren baş ağrılarını hafifletmek veya önlemek için doğal yöntemler genellikle rahatlama sağlarken, migren atağını tamamen durdurmayabilir. Migren baş ağrısı, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilen zonklayıcı ve şiddetli bir ağrı türüdür ...
Baş dönmesi nedenleri çeşitlidir. Baş dönmesi, kişinin kendisinin veya çevresinin hareket ediyormuş gibi hissetmesine neden olan, sıklıkla dengesizlik ve sersemlik hissiyle birlikte görülen bir durumdur. Genellikle iç kulaktaki denge sorunları, tansiyon dalgalanmaları veya kan şe ...
Üroloji randevusu, idrar yolları ve üreme sistemiyle ilgili sağlık sorunlarında, profesyonel değerlendirme için üroloji doktorundan randevusu almaktır. Üroloji Randevusu Nedir? Üroloji randevusu, böbrekler, mesane, prostat ve testisler gibi organlarla ilgili ...
Normalde idrarın kendine has hafif bir kokusu vardır. Bu koku, çeşitli nedenlere bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, sağlıklı bir kişinin idrarı, amonyak gibi kokar. Ancak bu koku, genellikle çok keskin değildir. İdrarın kokusu, tıpkı rengi ve yoğunluğu gibi, kişinin sıvı alı ...