Babamın sağ omzunda 4 yıldır düzelmeyen çıkık var.

Ekteki röntgenleri olan babam 4 sene önce sağ tarafından felç geçirdi. Sağ omuz tarafının çıkık olduğu söylendi, ama zamanla fizikle düzelir dendi. Çıkık duruyor. Bu konuda ne yapılabilir? Önerilerinizi bekliyorum.


Cevap (1)

Merhaba. Babanızın sağ omzundaki çıkığın 4 yıldır düzelmemesinin birkaç nedeni olabilir. Bunlardan biri, meydana gelen omuz çıkığının tama olarak tedavi edilmemiş olmasıdır. Omuz çıkığı, genellikle acil serviste veya ortopedi uzmanı tarafından yerine yerleştirilir. Yerine yerleştirildikten sonra, omuz ekleminin hareketini ve sağlamlığını (stabilitesini) geri kazanması için fizik tedavi ve rehabilitasyon gerekir.

Başka bir neden, çıkık omuz ekleminde hasar meydana gelmiş olmasıdır. Bu hasar, çıkık sırasında kemiklerin, bağların veya kasların zarar görmesi sonucu oluşmuş olabilir. Böyle bir hasar olması durumunda, omuz ekleminin tamamen iyileşmesi daha uzun sürebilir veya tamamen iyileşmeyebilir.

Babanızın omuz çıkığının neden düzelmediğini belirlemek için omuz cerrahisi konusunda deneyimli bir ortopedi ve travmatoloji doktoruna görünmenizi tavsiye ederim. Ortopedi ve travmatoloji doktoru, önce omuz ekleminin durumunu değerlendirerek, çıkığın neden düzelmediğini ve nasıl tedavi edilebileceğini belirleyecektir.

Omuz çıkığının tedavisinde uygulanabilecek bazı yöntemler şunlardır;  

  • Fizik tedavi: Fizik tedavi, omuz ekleminin hareketini ve stabilitesini geri kazanmaya yardımcı olur.
  • Artroskopi: Artroskopi, küçük kesilerden içeri sokulan kamera ve aletler kullanılarak yapılan bir ameliyattır. Artroskopi ile omuz eklemindeki hasarlar onarılabilir veya çıkık omuz eklemi yerine yerleştirilebilir.
  • Açık ameliyat: Açık ameliyat, daha büyük bir kesi kullanılarak yapılan bir ameliyattır. Açık ameliyat ile omuz eklemindeki hasarlar daha kapsamlı olarak onarılabilir.

Babanızın omuz çıkığının tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağı, omuz ekleminin durumuna göre doktorunuz tarafından belirlenecektir.

Sen de kendi sorunu sor...

Yeni Sorular


Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Soru sordu, - 1 hafta önce

Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba?  kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.


Tüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?

Soru sordu, - 2 hafta önce

Tüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?

Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba? 


Kız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.

Soru sordu, - 2 hafta önce

Kız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.

Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.


Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Soru sordu, - 3 hafta önce

Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?


Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu

Soru sordu, - 3 hafta önce

Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu

Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu izlemiştir. Ne demek?