
Soru sordu, #Şişkinlik - 1 yıl önce
Eşim diyabet hastası. Bacaklarda ve ayaklarda şişlik var.
Merhaba. Benim eşim diyabet hastası. Karnından itibaren bacaklarda ve ayaklarda şişlik var. Üzerine basıp yürüyemiyor. Neden olabilir? Bilgilendirirseniz sevinirim.
Cevap (1)
Merhaba. Diyabetli kişilerde bacaklarda ve ayaklarda şişlik, ödem olabilir. Ödem, vücudun belirli bir bölgesinde sıvı birikmesidir. Diyabetli kişilerde ödem, aşağıdaki nedenlerden kaynaklanabilir:
- Kan şekeri kontrolündeki problemler: Diyabetli kişilerde kan şekeri seviyeleri kontrol altında değilse, bu durum kan damarlarına zarar verebilir ve sıvı birikimine neden olabilir.
- Sinir uçlarındaki hasar: Diyabetli kişilerde, kan şekeri seviyelerinin yüksek olması, sinir hasarına neden olabilir. Bu durum, ayaklarda ve bacaklarda uyuşma ve karıncalanma gibi sorunlara yol açabilir. Bu da, ayaklarda ve bacaklarda yaralanmaya neden olabilir ve bu da ödemlere neden olabilir.
- Böbrek hastalığı: Diyabetli kişilerde böbrek hastalığı gelişme riski daha yüksektir. Böbrek hastalığı, sıvı tutulmasına neden olabilir ve bu da ödemlere neden olabilir.
- Kalp hastalığı: Diyabetli kişilerde kalp hastalığı gelişme riski daha yüksektir. Kalp hastalığı, kan akışını yavaşlatabilir ve bu da sıvı birikimine neden olabilir.
- Tromboz: Diyabetli kişilerde tromboz gelişme riski daha yüksektir. Tromboz, kan damarlarında kan pıhtılarının oluşmasıdır. Bu pıhtılar, kan akışını engelleyebilir ve bu da sıvı birikimine neden olabilir.
Eşinizdeki ödemin nedenini belirlemek için, eşiniz bir doktora görünmelidir. Doktorunuz, eşinizin tıbbi öyküsünü ve şikâyetlerini dinleyecek ve muayene yapacaktır. Ayrıca, kan testleri ve diğer bazı testler de isteyebilir.
Eşinizdeki ödemin nedeni kan şekeri kontrolündeki problemler ise, kan şekeri seviyelerini kontrol altına almak için gerekli tedaviyi almalıdır. Bu, diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi gibi önlemleri içerebilir.
Eşinizdeki ödemin nedeni sinir hasarı ise, sinir hasarını önlemek veya yavaşlatmak için gerekli tedaviyi almalıdır. Bu, kan şekeri seviyelerini kontrol altına almak, sigara içmemek ve ayak bakımına dikkat etmek gibi önlemleri içerebilir.
Eşinizdeki ödemin nedeni böbrek hastalığı, kalp hastalığı veya tromboz ise, bu durumları tedavi etmek için gerekli tedaviyi almalıdır.
Eşinizde bahsettiğiniz ödem hafif ise, evde uygulanabilecek bazı yöntemler ödemi azaltmaya yardımcı olunabilir. Bu yöntemler şunlardır:
- Ayaklarınızı yükseltin: Ayaklarınızı yatmadan önce birkaç saat boyunca yükseltmek, ödemin azalmasına yardımcı olabilir.
- Bol su için: Bol su içmek, sıvı tutulmasını önlemeye yardımcı olabilir.
- Tuz alımını azaltın: Tuz, sıvı tutulmasına neden olabilir. Bu nedenle, tuz alımını azaltmak, ödemin azalmasına yardımcı olabilir.
Eşinizdeki ödem şiddetli ise veya evde uygulanan bu yöntemlerle azalmıyorsa, bir doktora görünmeniz gerekir.
Sen de kendi sorunu sor...
Yeni Sorular

Soru sordu,
- 3 gün önce2 yaşındaki oğlumun kan sonuçlarını yorumlar mısınız?
2 yaşındaki oğlumun kan sonuçlarını yorumlar mısınız ?

Soru sordu,
- 6 gün önceKolonoskopi sonucu yorumlama
Yaklaşık olarak 10 gün önce kolonoskopi oldum. Doktorum ciddi derecede olmadığını söyledi asacol 500 mg fitil verdi sadece kolonkopi sonucunda anal kanaldan çekum tabanına kadar ilerlendi, girişten itibaren ilk 10 cm'lik rektum mukozası yaygın hiperemik ve ödemli ve yer yer ülsere idi. Biyopsi alındı, izlenen diğer alanlarda kolon duvar ve mukozası normal görünümdeydi. Rektumda retrofleksiyonda anal kanal normal izlendi, yazmaktadır. Sizlerin de fikirlerini almak istedim.

Soru sordu,
- 1 hafta önceSol böbrekte kistik mikrotik alanlar içeren bir kitlesel lezyon
Hocam iyi aksamlar cevaplarsiniz cok sevinirim böbrekte orta zonda iç yapısında kistik mikrotik alanlar bulunduran yaklaşık 48x33 mm boyutlarda heterojen kitlesel lezyon izlendi.Histopatoloji önerilir.

Soru sordu,
- 2 hafta önceMiyom Tedavisi: Ameliyat Şart mı, İlaçla Tedavi Mümkün mü?
1 hafta önce çekildiğim (adet döngümün 16. gününde) İlaçlı Mr raporumda rahim içerisinde yaklaşık 4cm'lik miyom tespit edildi. 24 yaşındayım, ara kanamalarım oluyor ancak çok ağır değil ve ağrım yok. Minimum 3-4 sene gebelik düşünmüyorum. 2022-2023 yıllarında bir anda 25 kilo aldım, şu an verme aşamasındayım. Sağlıklı besleniyorum ve 5 kiloyu verdim. 17 yaşında pcos teşhisi koyulmuştu ancak kayda değer bir büyüklükte değildi. Sorum şudur: miyomun ameliyatla kesin alınması gerekir mi, ilaçla tedavisi var mıdır, ameliyat şart mıdır? Teşekkürler, saygılarımla. Raporum: " İnceleme sırasında Gadonans 7.5 ml kontrast madde kullanılmıştır. Korpus anteriorunda yaklaşık 4 cm çapında submukozal myom mevcuttur. Bunun dışında junctional zon intakttır. Endometrial çift yaprak kalınlığı 7-8 mm 'dir. Serviks doğal görünümdedir. Her iki over doğal görünümdedir. Kemik yapılar doğal görünümdedir. Sakroiliak eklemler doğal görünümdedir. " Not: Thin-prep smear testim negatif çıktı.

Soru sordu,
- 2 hafta önceBoğazımda kalp atışımı şiddetli bir şekilde hissediyorum.
Hocam merhabalar. 29 yaşındayım yaklaşık. 2-3 haftadır boğazımda kalp atışımı şiddetli bir şekilde hissediyorum çarpıntı şeklinde. Daha önce de oluyordu fakat sürekli değildi. EKO , EKG, eforlu EKG çektirdim birşey çıkmadı. Holter taktırmadık sadece sanırım birde onu taktıracağım. Hocam sormak istediğim soru şu; şikayetim eğer geçmezse benden bu testlerden sonra tomografi istenir mi? Ben bu sene 3 defa BT çektirdiğim için daha çektirmemem gerekiyor fazla doz almamak için, eğer BT istenirse onun yerine kardiyak MR çekilse olur mu ya da bu şikayetimden sadece BT istenir mi ? Onu da bilmiyorum tabi.