
Soru sordu, #Takıntı (Obsesyon) - 1 yıl önce
Eşimin psikolojik bir rahatsızlığı olduğunu düşünüyorum
Merhaba. Ben eşimin psikolojik bir rahatsızlığı olduğunu düşünüyorum, ancak kendisi doktora gitmeyi reddediyor. Yaşanılanlara dayanarak bir ön tanı koymanız mümkün mü acaba? Ütünün fişi, kapının kilidi gibi şeyleri sürekli kontrol ediyor. Yaptığından emin olsa da bu yinede şüpheleniyor. Herşeyi onun düzenlemesi ve onun denetiminde olması gerekiyor, örneğin ben alışveriş yaptım ve onları mutfak dolaplarına yerleştirdim bu onun için kabul edilemez, kendisi yerleştirmesi gerekiyor. Ben o görmeden yan odaya giriyorum arkadan geliyor nereye dokundun nereyi elledin diyor ve kontrol ediyor herşey yerli yerinde mi diye. Simetri hastası ve herşey onun içinin rahat edebileceği şekilde yerleştirilmesi gerekiyor, örneğin orta sehpanın tozunu alıp üzerindeki objeleri simetrik olarak eski yerlerine koyması yarım saatini alıyor. Herşeyi kontrol altında tutmaya çalışıyor, zaten bildiğim ve yapacağım şeyi sanki karşısında çocuk varmış gibi bir kaç defa farklı zamanlarda tembih ediyor.
Cevap (1)
Merhaba. Anlattıklarınıza göre eşinizde aşağıdaki psikolojik rahatsızlıklardan biri olabilir;
- Obsesif-kompulsif bozukluk: Bu hastalık, tekrarlayan ve takıntılı düşüncelere (obsesyonlar) ve bu düşüncelere eşlik eden tekrarlayan ve kontrol edici davranışlara (kompülsiyonlar) neden olan bir rahatsızlıktır. Eşinizin ütü fişini, kapının kilidini sürekli kontrol etmesi, her şeyi kendisinin düzenlemesi ve denetiminde olması, her şeyin simetrik olmasına önem vermesi, obsesif-kompulsif bozukluğa işaret ediyor olabilir.
- Anksiyete bozuklukları: Anksiyete bozukluklarına ise endişe, kaygı ve korku gibi duygular aşırı ve kontrol edilemez bir haldedir. Eşinizin her şeyi kontrol altında tutmaya çalışması, zaten yapacağınızı bildiği bir şeyi sanki karşısında çocuk varmış gibi bir kaç defa farklı zamanlarda tembih etmesi, anksiyete bozukluklarına işaret edebilir.
Eşinizin yaşadığı bu belirtilerin kesin nedeni, ancak bir psikiyatri bir uzmanı tarafından yapılacak olan değerlendirme neticesinde anlaşılabilir. Eşinizi, doktora gitmesi için ikna etmelisiniz. Doktora gitmeyi kabul etmesi durumunda ise ona tedavi sürecinde destek olun. Tedavi sürecinde, onun yanında olduğunuzu ona hissettirin.
Sen de kendi sorunu sor...
Yeni Sorular

Soru sordu,
- 1 hafta önceToplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?
Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba? kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.

Soru sordu,
- 2 hafta önceTüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?
Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba?

Soru sordu,
- 2 hafta önceKız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.
Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.

Soru sordu,
- 3 hafta önceKanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?
Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Soru sordu,
- 3 hafta önceTerminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu
Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu izlemiştir. Ne demek?