
Soru sordu, #Kırık & Çıkık & Burkulma - 1 yıl önce
Patella kırığı (diz kapağı kırığı) ameliyatı sonrası diz çökememe
Patella kırığı yani diz kapağı kırı ameliyattan 1 yıl sonra, eski sağlığına kavuşa biliyor muyuz, yoksa dizde hep ağrı ya da diz çökememe oluyor mu? Benim amaliyattan sonra 5. ayım hala dizimi tam bükemiyorum ve diz çökemiyorum, 4 ay sonra dizim deki teller alınacak ve eskisi gibi ola bilicek miyim, kırıldığını unuta bilicek miyim?
Cevap (1)
Patella kırığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci kişiye göre değişebilir ve birçok faktöre bağlıdır. Ameliyat sonrası 5. ayda hala dizinizi tam bükememeniz ve diz çökememeniz normal kabul edilebilir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci kırığın tipi ve yeri, ameliyat tekniği, hastanın yaşı ve genel sağlık durumu, fizik tedavi ve rehabilitasyon programına uyumuna bağlıdır.
Diz kapağı kırığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci genellikle şu şekilde seyreder;
- 1-2 haftada ağrıyı kontrol etmek ve şişliği azaltmak için istirahat, buz uygulaması, bandaj ve ilaç kullanılır.
- 2-6 haftada fizik tedavi ve rehabilitasyon ile dizin hareket açıklığı ve kas gücü artırılır.
- 6-12 ayda tam iyileşme ve günlük aktivitelere dönüş.
4 ay sonra dizinizdeki teller tamamen alındıktan sonra, fizik tedavi programınız yoğunlaşacak, dizinizi daha fazla bükebilmeniz ve diz çökebilmeniz için çalışmalara başlayacaksınız. Tam iyileşme ve günlük aktivitelere dönüş için 6-12 ay gerekebilir.
Tam iyileşme ve rehabilitasyon sürecini tamamladıktan sonra, dizinizi normal şekilde kullanabileceksiniz. Bu tür ameliyatlardan sonra bazı hastalarda dizde hafif bir ağrı veya rahatsızlık hissi kalabilir, ancak bu günlük aktiviteleri etkilemeyecek düzeydedir. Zaman geçtikçe dizinizdeki güç ve hareket açıklığı artacak ve kırıldığını unutabileceksiniz.
Sen de kendi sorunu sor...
Yeni Sorular

Soru sordu,
- 1 hafta önceToplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?
Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba? kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.

Soru sordu,
- 2 hafta önceTüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?
Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba?

Soru sordu,
- 2 hafta önceKız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.
Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.

Soru sordu,
- 3 hafta önceKanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?
Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Soru sordu,
- 3 hafta önceTerminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu
Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu izlemiştir. Ne demek?