
Soru sordu, #Uyku Bozuklukları - 1 yıl önce
Uyku testine girmem mi daha mantıklı yoksa ameliyat olmam mı?
Merhaba, 31 yaşındayım boyum 167 kilom 67, bir süredir horlama sorunum var, Uyku kalitemin de düştüğünü hissediyorum. Burun kemiğimdeki eğrilikten dolayı sağ taraf da daralma var ve bazen o taraftan hiç nefes alamıyorum, Ayrıca küçük diliminde uzun olduğunu söylediler, Görüştüğüm uzmanlar arasında cerrahi müdahalenin büyük oranda solunumumu rahatlatacağını söyleyende var, Burnumda ki daralmanın ve küçük dilimdeki uzamanın cerrahi müdahale gerektirecek boyutta olmadığını söyleyende var, Burnumdaki tıkanıklık özellikte yattığım zaman beni rahatsız ediyor, Sürekli Ağızım açık şekilde uyuyorum. Apne olup olmadığı konusunda emin değilim. Yaşadığım bölgede uyku testi yapan yerler çok sınırlı bu yüzden çok ileri bir tarihe randevu alabildim. Sorum şu; Burun ve küçük dil ameliyatlarını aynı anda olup daha sonra uyku testine girmem mi daha mantıklı yoksa ameliyat olmadan önce uyku teste mi girmeliyim? Uyku testi sonuçları sadece apne olup olmadığını mı belirliyor yoksa tıkanıklığın sebebinin de ortaya çıkarıyor mu? Tedavi sürecinde sıralama nasıl olmalı?
Cevap (1)
Merhaba. Uyku testi, kişide sadece apne olup olmadığını değil, aynı zamanda apneye neden olan durumları da belirleyebilir. Apnenin nedenleri arasında şunlar olabilir;
Burun tıkanıklığı: Burun kemiğindeki eğrilik ve daralma, burun polipleri, alerjik rinit gibi burun tıkanıklığına neden olan durumlar apneye neden olabilir.
Küçük dil uzaması: Küçük dilin uzun olması, uyku sırasında hava yolunu tıkayarak apneye neden olabilir.
Obezite: Fazla kilo ve obezite, apne riskini önemli ölçüde artırır.
Yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, hipotiroidi gibi bazı sağlık sorunları da apneye neden olabilir.
Uyku testi sırasında, solunum, oksijen seviyesi, kalp atış hızı ve beyin dalgaları gibi birçok parametre izlenir. Bu parametrelerdeki değişiklikler apne ve diğer uyku bozukluklarının tanısında kullanılır. Uyku testinin sonuçları, apne olup olmadığını ve apneye neden olan faktörleri belirlemede yardımcı olur. Uyku testi sonuçlarına göre size en uygun tedavi önerilecektir.
Apne tedavisi, apnenin nedenine göre belirlenir. Apne tedavisinde kullanılan yöntemler CPAP cihazı (uyku sırasında hava yolunu açık tutmak için kullanılır), MAD (alt çeneyi öne doğru iterek hava yolunu açık tutmak için kullanılır) ve cerrahi müdahaledir (burun tıkanıklığı, küçük dil uzaması veya bademcik büyümesi gibi apneye neden olan faktörler cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir).
Genel olarak bakıldığında, ameliyat olmadan önce uyku testine girmeniz daha mantıklı görünmekte. Çünkü uyku testi, apne olup olmadığını ve apneye neden olan faktörleri belirlemede yardımcı olacaktır. Apne olduğu tespit edilirse, önce apne tedavisi yapılmalıdır. Apne tedavisi tamamlandıktan sonra, horlama sorunu devam ediyorsa burun ameliyatı ve küçük dil ameliyatı yapılabilir. Ancak, burun tıkanıklığı çok şiddetliyse, nefes alma zorluğu, baş ağrısı ve kronik sinizüte neden oluyorsa uyku testi yapmadan da ameliyat kararı verilebilir.
Sen de kendi sorunu sor...
Yeni Sorular

Soru sordu,
- 1 hafta önce2 yaşındaki oğlumun kan sonuçlarını yorumlar mısınız?
2 yaşındaki oğlumun kan sonuçlarını yorumlar mısınız ?

Soru sordu,
- 1 hafta önceKolonoskopi sonucu yorumlama
Yaklaşık olarak 10 gün önce kolonoskopi oldum. Doktorum ciddi derecede olmadığını söyledi asacol 500 mg fitil verdi sadece kolonkopi sonucunda anal kanaldan çekum tabanına kadar ilerlendi, girişten itibaren ilk 10 cm'lik rektum mukozası yaygın hiperemik ve ödemli ve yer yer ülsere idi. Biyopsi alındı, izlenen diğer alanlarda kolon duvar ve mukozası normal görünümdeydi. Rektumda retrofleksiyonda anal kanal normal izlendi, yazmaktadır. Sizlerin de fikirlerini almak istedim.

Soru sordu,
- 2 hafta önceSol böbrekte kistik mikrotik alanlar içeren bir kitlesel lezyon
Hocam iyi aksamlar cevaplarsiniz cok sevinirim böbrekte orta zonda iç yapısında kistik mikrotik alanlar bulunduran yaklaşık 48x33 mm boyutlarda heterojen kitlesel lezyon izlendi.Histopatoloji önerilir.

Soru sordu,
- 3 hafta önceMiyom Tedavisi: Ameliyat Şart mı, İlaçla Tedavi Mümkün mü?
1 hafta önce çekildiğim (adet döngümün 16. gününde) İlaçlı Mr raporumda rahim içerisinde yaklaşık 4cm'lik miyom tespit edildi. 24 yaşındayım, ara kanamalarım oluyor ancak çok ağır değil ve ağrım yok. Minimum 3-4 sene gebelik düşünmüyorum. 2022-2023 yıllarında bir anda 25 kilo aldım, şu an verme aşamasındayım. Sağlıklı besleniyorum ve 5 kiloyu verdim. 17 yaşında pcos teşhisi koyulmuştu ancak kayda değer bir büyüklükte değildi. Sorum şudur: miyomun ameliyatla kesin alınması gerekir mi, ilaçla tedavisi var mıdır, ameliyat şart mıdır? Teşekkürler, saygılarımla. Raporum: " İnceleme sırasında Gadonans 7.5 ml kontrast madde kullanılmıştır. Korpus anteriorunda yaklaşık 4 cm çapında submukozal myom mevcuttur. Bunun dışında junctional zon intakttır. Endometrial çift yaprak kalınlığı 7-8 mm 'dir. Serviks doğal görünümdedir. Her iki over doğal görünümdedir. Kemik yapılar doğal görünümdedir. Sakroiliak eklemler doğal görünümdedir. " Not: Thin-prep smear testim negatif çıktı.

Soru sordu,
- 3 hafta önceBoğazımda kalp atışımı şiddetli bir şekilde hissediyorum.
Hocam merhabalar. 29 yaşındayım yaklaşık. 2-3 haftadır boğazımda kalp atışımı şiddetli bir şekilde hissediyorum çarpıntı şeklinde. Daha önce de oluyordu fakat sürekli değildi. EKO , EKG, eforlu EKG çektirdim birşey çıkmadı. Holter taktırmadık sadece sanırım birde onu taktıracağım. Hocam sormak istediğim soru şu; şikayetim eğer geçmezse benden bu testlerden sonra tomografi istenir mi? Ben bu sene 3 defa BT çektirdiğim için daha çektirmemem gerekiyor fazla doz almamak için, eğer BT istenirse onun yerine kardiyak MR çekilse olur mu ya da bu şikayetimden sadece BT istenir mi ? Onu da bilmiyorum tabi.