Uyku testine girmem mi daha mantıklı yoksa ameliyat olmam mı?

Soru sordu, #Uyku Bozuklukları - 1 yıl önce

Uyku testine girmem mi daha mantıklı yoksa ameliyat olmam mı?

Merhaba, 31 yaşındayım boyum 167 kilom 67, bir süredir horlama sorunum var, Uyku kalitemin de düştüğünü hissediyorum. Burun kemiğimdeki eğrilikten dolayı sağ taraf da daralma var ve bazen o taraftan hiç nefes alamıyorum, Ayrıca küçük diliminde uzun olduğunu söylediler, Görüştüğüm uzmanlar arasında cerrahi müdahalenin büyük oranda solunumumu rahatlatacağını söyleyende var, Burnumda ki daralmanın ve küçük dilimdeki uzamanın cerrahi müdahale gerektirecek boyutta olmadığını söyleyende var, Burnumdaki tıkanıklık özellikte yattığım zaman beni rahatsız ediyor, Sürekli Ağızım açık şekilde uyuyorum. Apne olup olmadığı konusunda emin değilim. Yaşadığım bölgede uyku testi yapan yerler çok sınırlı bu yüzden çok ileri bir tarihe randevu alabildim. Sorum şu; Burun ve küçük dil ameliyatlarını aynı anda olup daha sonra uyku testine girmem mi daha mantıklı yoksa ameliyat olmadan önce uyku teste mi girmeliyim? Uyku testi sonuçları sadece apne olup olmadığını mı belirliyor yoksa tıkanıklığın sebebinin de ortaya çıkarıyor mu? Tedavi sürecinde sıralama nasıl olmalı?


Cevap (1)

Merhaba. Uyku testi, kişide sadece apne olup olmadığını değil, aynı zamanda apneye neden olan durumları da belirleyebilir. Apnenin nedenleri arasında şunlar olabilir;

Burun tıkanıklığı: Burun kemiğindeki eğrilik ve daralma, burun polipleri, alerjik rinit gibi burun tıkanıklığına neden olan durumlar apneye neden olabilir.

Küçük dil uzaması: Küçük dilin uzun olması, uyku sırasında hava yolunu tıkayarak apneye neden olabilir.

Obezite: Fazla kilo ve obezite, apne riskini önemli ölçüde artırır.

Yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, hipotiroidi gibi bazı sağlık sorunları da apneye neden olabilir.

Uyku testi sırasında, solunum, oksijen seviyesi, kalp atış hızı ve beyin dalgaları gibi birçok parametre izlenir. Bu parametrelerdeki değişiklikler apne ve diğer uyku bozukluklarının tanısında kullanılır. Uyku testinin sonuçları, apne olup olmadığını ve apneye neden olan faktörleri belirlemede yardımcı olur. Uyku testi sonuçlarına göre size en uygun tedavi önerilecektir.

Apne tedavisi, apnenin nedenine göre belirlenir. Apne tedavisinde kullanılan yöntemler CPAP cihazı (uyku sırasında hava yolunu açık tutmak için kullanılır), MAD (alt çeneyi öne doğru iterek hava yolunu açık tutmak için kullanılır) ve cerrahi müdahaledir (burun tıkanıklığı, küçük dil uzaması veya bademcik büyümesi gibi apneye neden olan faktörler cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir). 

Genel olarak bakıldığında, ameliyat olmadan önce uyku testine girmeniz daha mantıklı görünmekte. Çünkü uyku testi, apne olup olmadığını ve apneye neden olan faktörleri belirlemede yardımcı olacaktır. Apne olduğu tespit edilirse, önce apne tedavisi yapılmalıdır.  Apne tedavisi tamamlandıktan sonra, horlama sorunu devam ediyorsa burun ameliyatı ve küçük dil ameliyatı yapılabilir. Ancak, burun tıkanıklığı çok şiddetliyse, nefes alma zorluğu, baş ağrısı ve kronik sinizüte neden oluyorsa uyku testi yapmadan da ameliyat kararı verilebilir.

Sen de kendi sorunu sor...

Yeni Sorular


Zoretanin tedavisi adet gecikmesine neden olabilir mi?

Soru sordu, - 3 gün önce

Zoretanin tedavisi adet gecikmesine neden olabilir mi?

Kız arkadaşım farklı tarihlerde test yaptırdı ve hemen hemen üç aydır zoretanin tedavisi görüyor. Biz en son yılbaşından hemen sonra korunmasız olarak geri çekilme yöntemiyle ilişkiye girdik ve 19 ocak tarihindeki regli si gecikti hamile olduğunu düşünüp test yaptırdık ve test yaptırdığımız gün de regli oldu. Genellikle 12-16 sı arası regli oluyordu. Şubat ayında 24.02 tarihinde regli olduğunu söyledi 3 martta regli si bitmiş ancak hala regli olmadı çok bir endişem yok ama yine de endişelerim var testleri de göz önünde bulundurarak hamilelik ile ilgili değerlendirme yapıp yorumlayabilir misiniz? Teşekkürler. 


Testisleri sert bir şekilde muayene etmek kansere neden olur mu?

Soru sordu, - 3 gün önce

Testisleri sert bir şekilde muayene etmek kansere neden olur mu?

Hocam merhaba iyi günler. Yaklaşık 30 gündür testislerimi sert şekilde muayne ediyorum, düşünüyorum acaba testisteki germ hücrelerine zarar verdiysem diye ve sürekli yüksek kaygım var bunla ilgili kaygı da bağışıklığı baskılar diye düşünüyorum. Bu ikisi kombine olunca kanser riski olur mu? 


Toraks ve tüm batın BT çekimleri sırasında alınan radyasyon

Soru sordu, - 4 gün önce

Toraks ve tüm batın BT çekimleri sırasında alınan radyasyon

Merhabalar, ben daha önce 2 kez daha bu konu ile alakalı size danışmıştım son bir şey daha sormak istiyorum. 29 yaşındayım tüm abdomen bt çektirdim çekim esnasında ilaç cilt altına gittiği için çekim tekrarlandı. Bundan 6 gün sonra 1 de toraks bt çektirmiştim, toplam 4986 dlp değeri görünüyor. Size görsel olarak da iletiyorum. Sanırım 100 msv ye kadar kanser riski çok düşük ben bu işlemlerden 100 msvye kadar radyasyon almış olabilir miyim, yıllık doz miktarını geçmiş olabilir miyim, bunu öğrenebilir miyim acaba? Psikolojimi çok bozdu bu durum, daha önce ciddi bir riskiniz yok demiştiniz fakat düşük bir riske mi giriyor bunu öğrenmek istiyorum. Teşekkür ederim.


Bypass ameliyatı sonrası halüsinasyon

Soru sordu, - 2 hafta önce

Bypass ameliyatı sonrası halüsinasyon

Merhaba, babam 75 yaşında ve 3 Martta by pass ameliyatı oldu, nefes problemi ve iştahsızlık durumu ile ilgili 10 gün yoğun bakımda kaldı. Sonrasında normal odada da bir hafta kaldı ve hastaneden çıkardılar. Şimdi evde, kalkamıyor, altı bezleniyor, çok az hareket edebiliyor, yemek neredeyse hiç yemiyor ve devamlı halüsinasyon görüyor, gecen hafta cuma günü hastaneye götürdügümüzde sadece halüsinasyon ile ilgili ilaç verip eve gönderdiler, nasıl bir yol izlemeliyiz?


Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Soru sordu, - 3 hafta önce

Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba?  kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.