Uyku testine girmem mi daha mantıklı yoksa ameliyat olmam mı?

Merhaba, 31 yaşındayım boyum 167 kilom 67, bir süredir horlama sorunum var, Uyku kalitemin de düştüğünü hissediyorum. Burun kemiğimdeki eğrilikten dolayı sağ taraf da daralma var ve bazen o taraftan hiç nefes alamıyorum, Ayrıca küçük diliminde uzun olduğunu söylediler, Görüştüğüm uzmanlar arasında cerrahi müdahalenin büyük oranda solunumumu rahatlatacağını söyleyende var, Burnumda ki daralmanın ve küçük dilimdeki uzamanın cerrahi müdahale gerektirecek boyutta olmadığını söyleyende var, Burnumdaki tıkanıklık özellikte yattığım zaman beni rahatsız ediyor, Sürekli Ağızım açık şekilde uyuyorum. Apne olup olmadığı konusunda emin değilim. Yaşadığım bölgede uyku testi yapan yerler çok sınırlı bu yüzden çok ileri bir tarihe randevu alabildim. Sorum şu; Burun ve küçük dil ameliyatlarını aynı anda olup daha sonra uyku testine girmem mi daha mantıklı yoksa ameliyat olmadan önce uyku teste mi girmeliyim? Uyku testi sonuçları sadece apne olup olmadığını mı belirliyor yoksa tıkanıklığın sebebinin de ortaya çıkarıyor mu? Tedavi sürecinde sıralama nasıl olmalı?


Cevap (1)

Merhaba. Uyku testi, kişide sadece apne olup olmadığını değil, aynı zamanda apneye neden olan durumları da belirleyebilir. Apnenin nedenleri arasında şunlar olabilir;

Burun tıkanıklığı: Burun kemiğindeki eğrilik ve daralma, burun polipleri, alerjik rinit gibi burun tıkanıklığına neden olan durumlar apneye neden olabilir.

Küçük dil uzaması: Küçük dilin uzun olması, uyku sırasında hava yolunu tıkayarak apneye neden olabilir.

Obezite: Fazla kilo ve obezite, apne riskini önemli ölçüde artırır.

Yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, hipotiroidi gibi bazı sağlık sorunları da apneye neden olabilir.

Uyku testi sırasında, solunum, oksijen seviyesi, kalp atış hızı ve beyin dalgaları gibi birçok parametre izlenir. Bu parametrelerdeki değişiklikler apne ve diğer uyku bozukluklarının tanısında kullanılır. Uyku testinin sonuçları, apne olup olmadığını ve apneye neden olan faktörleri belirlemede yardımcı olur. Uyku testi sonuçlarına göre size en uygun tedavi önerilecektir.

Apne tedavisi, apnenin nedenine göre belirlenir. Apne tedavisinde kullanılan yöntemler CPAP cihazı (uyku sırasında hava yolunu açık tutmak için kullanılır), MAD (alt çeneyi öne doğru iterek hava yolunu açık tutmak için kullanılır) ve cerrahi müdahaledir (burun tıkanıklığı, küçük dil uzaması veya bademcik büyümesi gibi apneye neden olan faktörler cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir). 

Genel olarak bakıldığında, ameliyat olmadan önce uyku testine girmeniz daha mantıklı görünmekte. Çünkü uyku testi, apne olup olmadığını ve apneye neden olan faktörleri belirlemede yardımcı olacaktır. Apne olduğu tespit edilirse, önce apne tedavisi yapılmalıdır.  Apne tedavisi tamamlandıktan sonra, horlama sorunu devam ediyorsa burun ameliyatı ve küçük dil ameliyatı yapılabilir. Ancak, burun tıkanıklığı çok şiddetliyse, nefes alma zorluğu, baş ağrısı ve kronik sinizüte neden oluyorsa uyku testi yapmadan da ameliyat kararı verilebilir.

Yeni Sorular


Kifoza bağlı şiddetli sırt ağrısı

Gizli Profil - 1 gün önce

Kifoza bağlı şiddetli sırt ağrısı

Saygıdeğer hocalarım, şiddetli sırt ağrısı ile gittiğim doktorda kifoz olabilecegi değerlendirilerek mr istendi. Sonucumu göstermem henüz mümkün olmadığı için değerli yorumlarınıza talibim. " TORAKAL VERTEBRA MRG KLİNİK: scheurman kifozu? TEKNİK: Aksiyal ve sagital FSE-T2, sagital FSE-T1 görüntüler elde olunmuştur. BULGULAR: Torakal kifoz korunmuştur. Vertebra korpus yükseklikleri ve intensiteleri doğaldır. İntervertebral diskler yer yer dejeneredir. Aksiyel imajlar devamlı alınmış olup disk hernisi net değerlendirilememekle birlikte aşikar bulgu saptanmadı. T12-L1 düzeyinde sağda nöral foramen düzeyinde sadece aksiyel imajlarda izlenen 7 mm çapında hiperintens görünüm izlenmiş kistik lezyon açısından anlamlı olabilir. Torakal spinal kord intensitesi ve genişliği doğaldır."


Baş dönmesi, dikkat dağınıklığı, ara sıra tansiyon yüksekliği

Mst79 - 1 gün önce

Baş dönmesi, dikkat dağınıklığı, ara sıra tansiyon yüksekliği

Merhabalar hocam, Görselde yer alan rapordaki bulgularımı yorumlama imkanınız var mı teşekkürler. Yaş 29. Baş dönmesi ve dikkat dağınıklığı, ara sıra tansiyon yüksekliği,


Orta derecede mitral ve hafif derecede triküspit yetersizliği

bymatematikci - 1 gün önce

Orta derecede mitral ve hafif derecede triküspit yetersizliği

Merhaba. Bugün tee oldum sonucum ise aşağıdadır. 1. Sol atrium anteroposterior çap 4.1 ölçüldü 2.Sol atriyal appendage de SEK, trombus izlenmedi 3. Mitral kapak miksomatöz yapıda, Multisegment prolapus izlendi ( barlow izlendi) 4. Mitral kapaktan sol atriuma renkli doppler ile orta ileri yetersizlik akımı saptandı. Pulmoner venlerde sistolik dalga> diastolik dalga normal parem izlendi 5. Aort kapak 3 küspisli yapıdadır. Aort kapaktan LOVT a renkli doppler ile yetersizlik akımı saptanmadı. 6. Pulmoner kapak yapısı normal olup, renkli doppler ile hafif yetersizlik akımı saptandı. Yetersizlik akımı üzerinden hesaplanan ortalama pulmoner arter basıncı 9+4 mmHg dir. 7. Triküspik kapak renkli doppler ile hafif yetersizlik akımı saptandı. Yetersizlik akımı üzerinden hesaplanan sistolik pulmoner arter basıncı 21+5 mmHg dir triküspik anulüsü 35 mm - IVC çapı 12mm ölçüldü. 8. IAS intakt olup renkli doppler ile geçiş izlenmedi. Sonuç - orta ileri derecede mitral yetersizliği -hafif derecede triküspik yetersizliği.


Efor testi sonucu

Nur12 - 1 gün önce

Efor testi sonucu

Sürekli tansiyonum düşüyordu. Kalp doktoruna gönderdiler. Efor testi yaptırdım. Sizce normal mi? 


Bağırsak ameliyatı olan damar yoluyla parental demir alabilir mi?

Gizli Profil - 1 gün önce

Bağırsak ameliyatı olan damar yoluyla parental demir alabilir mi?

72 yaşındaki hasta demir eksikliği yaşıyor, ferritin değeri 8. Bağırsak ameliyatı olduğu için damar yoluyla parental demir almasında bir sakınca var mı? (kilo 45 boy 145)