İdrardan sonra peçeteye kan gelmesi
İdrardan sonra peçeteye kan gelmesi, kadınlarda çeşitli nedenlere bağlı olarak görülür. Hematüri olarak da bilinen idrarda kan görülmesi, hem erkek hem de kadınlarda görülebilen bir durumdur. İdrarda kan gözle görülebilir veya mikroskopik olabilir. Mikroskopik hematüri sadece idrar tahlili ile tespit edilebilir.
İdrarda kan görülmesi ciddi bir soruna işaret edebileceği gibi, her zaman ciddi bir sağlık sorununun göstergesi değildir. Ancak, altta yatan bir sorunun olup olmadığını belirlemek için doktora başvurmak önemlidir.
İdrardan sonra peçeteye kan gelmesi neden olur?
- İdrar yolu enfeksiyonları (İYE): En sık rastlanan nedendir. E. coli bakterisi genellikle sorumludur. Sık idrara çıkma, yanma ve ağrı gibi semptomlar da görülebilir.
- Böbrek taşı: Taşlar idrar yollarını tahriş ederek kanamayla sonuçlanabilir. Karın ağrısı, bulantı ve kusma da görülebilir.
- Mesane kanseri: Nadir bir nedendir. Sık idrara çıkma, idrarda yanma ve ağrı, mesanede doluluk hissi gibi semptomlar da görülebilir.
- Adet kanaması: Adet döneminde idrarda az miktarda kan görülebilir.
- Doğum kontrol hapları: Nadir olarak, doğum kontrol hapları idrarda kanamaya neden olabilir.
- Böbrek hastalıkları: Böbrek iltihabı veya böbrek yetmezliği gibi böbrek hastalıkları da idrarda kanamaya neden olabilir.
- Travmatik yaralanma: Kateter takılması veya cinsel ilişki gibi travmatik yaralanmalar idrarda kanamaya yol açabilir.
- Bazı ilaçlar: Aspirin, antikoagülanlar ve bazı kanser ilaçları idrarda kana
- Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE): Bel soğukluğu veya klamidya gibi bazı CYBE'ler, idrarda kan gibi belirtilere neden olabilir, ancak bu belirti diğer belirtiler olan akıntı veya pelvik ağrı kadar yaygın değildir
- İnterstisyel sistit: Bu, mesane baskısı ve ağrısı ile karakterize kronik bir durumdur ve sıklıkla idrarda kan görülür.
- Endometriozis: Bazı durumlarda, endometriozis, rahim iç tabakasına benzer doku rahim dışında büyüdüğünde, idrar yaparken kanamaya neden olabilir, özellikle mesane veya yakınındaki yapıları etkilediğinde.
İdrardan kan gelmesi durumunda muayene yapılması gerekir. Ayrıca idrar tahlili, idrar kültürü ve görüntüleme testleri (ultrason, bilgisayarlı tomografi) gibi tetkikler istenebilir.
Tedavi, altta yatan nedene bağlıdır. İYE için antibiyotik, böbrek taşı için taş düşürücü ilaç veya cerrahi müdahale, mesane kanseri için cerrahi veya radyoterapi gibi tedaviler uygulanabilir.
İdrarda kan görülmesi her zaman ciddi bir sağlık sorununun göstergesi olmayabilir, ancak, altta yatan bir sorunun olup olmadığını belirlemek için mutlaka bir üroloji doktoruna başvurmak gerekir.
Bunlar da ilginizi çekebilir
Mesane nedir?
Mesane, idrar kesesi ya da idrar torbası olarak da bilinir. Böbreklerde üretilen idrar, idrar kanalı ile mesaneye taşınır. Orada depolanır ve daha sonra dışarı atılır. Mesane vücutta idrarı depolayan ve dışarı atılmasını sağlayan bir organdır. Mesanenin iltihap ve kanser gibi hastalıkları görülmektedir.
Mesane nerede bulunur?
Mesane, idrar torbası ya da idrak kesesi olarak da bilinir. Kaslardan yapılı bir organ olan mesane, vücutta karın boşluğunun dışında ama ona komşu bir yerde bulunur. Göbeğin altındaki bölgede yer alır. İçerisinde idrar depolanır.
Üretral sendrom nedir?
Üretral sendrom, mesaneyi (idrar kesesi) dışarıya bağlayan ve idrarın dışarı atılmasını sağlayan ince bir kas borusu şeklinde olan üretrayı etkileyen bir grup belirtileri ifade eder. Bu belirtiler arasında alt karın bölgesinde ağrı, idrara çıkma zorluğu idrar yaparken yanma gibi belirtiler bulunmaktadır. Üretra tahriş olması sonucu ortaya çıkar. Üretra, mesane ile vücudun dışı arasındaki bağlantıyı sağlar. Erkeklerde, üretra ayrıca boşalma sırasında meninin dışarı atılmasını da sağlar. Üretra tahriş olduğunda, şişer ve daralır. Bu durum kişinin idrar yapmasını zorlaştırır.
İdrarda köpürme neden olur?
idrarda köpürme bazen sağlıklı kişilerde de görüebilen bir durumdur. Ancak bazen de ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabilir. Sağlıklı insanlarda bazen idrar yaparken köpürme ve baloncuk oluşumu görülebilir. Bunun nedeni idrarın hızla pisuvara ya da tuvalete çarpması, bazı gıdalar, kullanılan ilaçlar olabilir. Yine tuvalet ve pisuvar temizliğinde kullanılan deterjan ve sabun artıkları da idrarda köpürmeye neden olabilir. İdrar köpürmesinin diğer nedenleri arasında az su içmeye bağlı idrar yoğunluğunun artması, böbreklerden protein kaçağı, şeker hastalığına bağlı idrara şeker karışması, idrar yolu enfeksiyonu, retrograd ejekülasyon yani meninin idrara karışması ve aşırı stres bulunmaktadır. Bu nedenle idrar köpürmesi olan kişilerin bir ürolog doktora görünmesi gerekir.
Sistosel (mesane sarkması) nedir?
Sistosel, idrar kesesi (mesane) sarkması demektir. Mesaneyi yerinde tutan bağların ya da kasların gevşemesi sonucu mesanenin vajina içine doğru düşmesidir. İleri derecedeki sistosellerde mesane vajina dışına kadar sarkabilir. Doğumların sayısının çok olması ya da zor doğumlar s,istosele neden olur. Genellikle menepoz sonrası dönemde ortaya çıkar. Kronik öksürük ve ağır kaldırma gibi karın içi basıncını artıran durumlar da mesane sakmasını kolaylaştırır.
Mesane sarkması belirtileri nelerdir?
Mesane sarkması belirtileri arasında en önemlisi, vajina içinde bir şişkinlik, dolgunluk hissi olmasıdır. Kişi bazen bu şişkinliği eliyle de fark eder. Sistosel ileri derecede olduğunda, şişlik vajina dışından görülür. Özellikle öksürme, hapşırma ve aksırma ya da ağır kaldırma gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda, bu işilik daha da belirgin hale gelir. Ayrıca öksürük, aksırık, gülme ya da oturma, kalkma, merdiven çıkma gibi durumlarda idar kaçırma görülebilir. İleri derecede olan sistosellerde, üretranın (dış idrar kanalı) yer değiştirmesine bağlı tıkanması sonucu kişi idar yapmakta zorlanır hatta idrarını hiç yapamaz.
Penisten kan gelmesi için hangi doktora gidilir?
Penisten kan gelmesi durumunda üroloji doktoruna gidilmelidir. Üroloji doktoru ya da ürolog, penis hastalıkları konusunda eğitim almış uzman doktordur. Penisten kan gelmesi çeşitli nedenlere bağlıdır. Ürolog doktor bunun nedenlerini araştırır ve gerekli tedaviyi uygular.
Üretra ne demektir?
Üretra, mesanede biriken idrarın dışarıya atılmasını sağlayan tüp şeklinde bir organdır. İdrar kanalı olarak da bilinir. Erkeklerde daha uzun olan üretra kadınlarda daha kısadır. Kasın üretrası yaklaşık 3-5 cm uzunluğundadır. Erkeklerde ise uzunluğu 25-30 cm kadardır. Üretranın çapı bazı bölgelerde değişmekle birlikte ortalama 1 cm kadardır. Enfeksiyon, üretradan uygulanan ameliyat ya da tanısal girişimler,yaralanmalar sonucu üretra darlığı denilen durum ortaya çıkabilir.
Üretra ne demek?
Üretra, idrar kesesi içerisindeki idrarın dışarıya atılmasını sağlayan boru şeklinde bir organdır. Üretra, mesaneden hemen sonra başlar ve vücut dışına açılır. Erkeklerde üretra penis içerisinden gereçerek penis ucundaki bir delikte sonlanır. Kadınlarda üretra, erkeklere göre daha kısadır. Erkelerde üretra içerisinden idrar ve meni geçer. Üretranın uzunluğu erkeklerde yaklaşık 25-30 cm ilen kadınlarda 4-5 cm kadardır. Üretra darlığı, üretra iltihabı ve üretra kanseri üretranın başlıca görülen hastalıklarıdır.
Üreter ve üretra ne demek?
Üreter ve üretra idrar taşınmasına yarayan organlardır. Üreter, böbreklerde üretilen idrarın idrar kesesine taşınmasını sağlar. Üretra ise idrar kesesindeki idrarın dışarı atılmasına yarar. Normal bir kişide böbrekler günde ortalama 2 litre kadar idrar üretir. Üretilen bu idrar üreterler ile böbrekten mesaneye taşınır. Mesanede biriken ve bir süre depolanan idrar, üretra adı verilen idrar kanalı ile vücuttan dışarıya atılır.
Yeni SSS
Gece rahat uyumak için birkaç içecek tercih edilebilir. Özellikle papatya çayı, sakinleştirici etkisiyle bilinir ve uykuya geçişi kolaylaştırabilir. Lavanta çayı da benzer şekilde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Sıcak süt, içeri ...
Evet, reçetesiz satılan bazı uyku ilaçları mevcuttur. Bunlar genellikle hafif etkili ilaçlardır ve uyku bozuklukları olan kişilerde kısa süreli tedavi için kullanılır. Örneğin, antihistaminikler (difenhidr ...
PET sonucu doğrudan kanser evresini (evreleme) belirlemez. Ancak PET kanserin evresini belirlemek için önemli bir yardımcı araçtır. PET taraması, tümörün boyutunu, yerini ve kanserin vücutta yayılıp yayılmadığını (metastaz yapıp yapmadığını) gösterebilir. Bu bilgiler, doktorların ...
PET görüntüsünde kanserin anlaşılması, özellikle tümörün metabolik aktivitesine dayalıdır. Kanser hücreleri, normal hücrelere göre daha hızlı bölünür ve bu yüzden daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. PET taraması, vücuda radyoaktif bir madde ile işaretli olan glukoz şekeri (genellikle F-18 florodeo ...
PET/CT (Pozitron Emisyon Tomografisi) sonucu, genellikle 1 ile 3 gün arasında çıkar. Ancak bu süre işlemin yapıldığı hastaneye göre de değişebilir. Ancak bazı özel durumlar veya daha karmaşık incelemeler söz konusu olduğunda, bu süre birkaç gün daha uzayabilir. ...
Evet, uykusuzluk baş dönmesine neden olabilir. Yetersiz uyku, beynin düzenli çalışmasını etkileyerek yorgunluk yapabilir. Uykusuzluk durumunda, vücut yeterince dinlenemediği için dengeyi sağlayan beyin bölgesinde (iç kulakta) ve merkezi sinir sisteminde bozulmalar olabilir. Bu durum da baş dönmes ...
Böbrekte AML (Anjiyomiyolipom), kanserli bir tümör değildir; iyi huylu (benign) bir tümördür. Bu tür tümörler, kanserli hücreler içermediği için kanser olarak değerlendirilmezler. AML, çoğunlukla böbreklerde görülen, damarlar, ya ...
Hiperekoik AML ile uyumlu solid lezyon ifadesi, ultrason görüntüleme raporlarında sık karşılaşılan bir terimdir. Bu ifadede geçen kelimeler ve anlamları; Hiperekoik: Ultrason görüntülemesinde, "hiperekoik" terimi, dokunun normalden daha fazla ses dalgas ...
Evde bebeklerde ateş düşürmek için öncelikle doktora danışmak gerekir. Bebeklerde ateş yüksekse, sıvı alımını artırmak önemlidir; su veya anne sütü ile hidrasyonu desteklemek vücut ısısını dengelemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, bebeklerin giydiği kıyafetlerin hafif olması ve odan ...
Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun tekrar tekrar durması ve yeniden başlaması ile karakterize ciddi bir uyku bozukluğudur. Solunumdaki bu kesintiler, genellikle üst solunum yolunun tıkanması nedeniyle olur. Kesintiler kandaki oksijen seviyesinin düşmesine neden olabilir. Uyk ...
Diz ağrısı için en iyi ilaç, ağrının nedenine bağlı olarak değişir. Diz ağrısı, basit bir burkulmadan çok daha ciddi durumlara kadar birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bu nedenle, herhangi bir ilaç kullanmadan önce bi ...
Migren baş ağrılarını hafifletmek veya önlemek için doğal yöntemler genellikle rahatlama sağlarken, migren atağını tamamen durdurmayabilir. Migren baş ağrısı, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilen zonklayıcı ve şiddetli bir ağrı türüdür ...
Baş dönmesi nedenleri çeşitlidir. Baş dönmesi, kişinin kendisinin veya çevresinin hareket ediyormuş gibi hissetmesine neden olan, sıklıkla dengesizlik ve sersemlik hissiyle birlikte görülen bir durumdur. Genellikle iç kulaktaki denge sorunları, tansiyon dalgalanmaları veya kan şe ...
Üroloji randevusu, idrar yolları ve üreme sistemiyle ilgili sağlık sorunlarında, profesyonel değerlendirme için üroloji doktorundan randevusu almaktır. Üroloji Randevusu Nedir? Üroloji randevusu, böbrekler, mesane, prostat ve testisler gibi organlarla ilgili ...
Normalde idrarın kendine has hafif bir kokusu vardır. Bu koku, çeşitli nedenlere bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, sağlıklı bir kişinin idrarı, amonyak gibi kokar. Ancak bu koku, genellikle çok keskin değildir. İdrarın kokusu, tıpkı rengi ve yoğunluğu gibi, kişinin sıvı alı ...