Beyin MR sonucunu yorumlar mısınız?

Soru sordu, #Beyin & Sinir - 1 yıl önce

Beyin MR sonucunu yorumlar mısınız?

Ekte yer alan beyin MRı yorumlanmasını rica ediyorum.


Cevap (1)

Merhabalar. Göndermiş olduğunuz beyin MR raporunu inceledim. Buna göre; 

Alt ve orta konkalar hipertrofiktir. Nazal septumun deviasyonu izlenmiştir. Nazal hava pasajı daralmıştır.

Burun içinde bulunan ve konka (burun eti) adı verilen yapılarda irileşme mevcuttur. Bu, burun tıkanıklığına neden olabilir. Konka adı verilen bu yapılar, burundan alınan havayı nemlendirir ve ısıtır. Bu yapılarda büyüme veya kalınlaşma, burundan nefes almayı zorlaştırır ve burun tıkanıklığına neden olabilir. Nazal septumun deviasyonu ise burun boşluğunu iki bölmeye ayıran kemiğin orta hattından bir tarafa doğru sapmasıdır. Bu durum da burun tıkanıklığına neden olabilir.

Etmoid sellülerde, sfenoethmoidal düzlemlerde, frontoethmoidal planlarda mukozal kalınlaşmalar saptanmakta, mastoid sellülerin havalanması korunmaktadır.

Bu ifade, yüz kemiklerinde bulunan ve paranazal sinüs adı verilen boşluklarda enflamasyona işaret ediyor. Paranazal sinüsler, burun boşluğunun etrafında yer alan ve hava ile dolu olan boşluklardır. Bu boşlukların mukoza tabakasında iltihaplanma olması (sinizüt), mukozal kalınlaşmalara neden olabilir.

Serebellar ve vermian folia belirginleşmekte, serebellar hemisferler ile vermiste, bulbus, pons ve mezensefalonda belirgin patolojik sinyal değişikliği izlenmemekte, hemorajik bir kolleksiyon görülmemektedir.

Bu ifade, serebellum yani beyincikte küçük damar tıkanıklığına bağlı olarak gelişen iskemik değişikliklere işaret ediyor. Serebellum, vücudun hareketlerini koordine etmekten sorumlu olan beyin bölgesidir. Küçük damar iskemik değişiklikleri, bu bölgedeki küçük damarlarda kan akımının azalmasına bağlı olarak gelişen değişikliklerdir. Bu değişiklikler, serebellar fonksiyonlarda bozulmaya neden olabilir.

Bilateral kaudat nükleusta, globus pallidus-putamende, talamusta, kapsülo internada belirgin patolojik sinyal değişikliği izlenmemekte, hemorajik bir kolleksiyon görülmemektedir.

Bu bulgular, beyinin derin yapılarında belirgin patolojik sinyal değişikliğine rastlanmadığına işaret ediyor. Bu yapılar, beynin motor, duyusal ve bilişsel fonksiyonlarından sorumludur.

Periventriküler-subkortikal alanlarda küçük damar iskemik sürecine bağlı gliotik sinyal intensite değişiklikleri görülmüştür.

Bu bulgular, beynin periventriküler (ventriküllerin etrafındaki) ve subkortikal (beyin korteksinin altındaki) bölgelerinde küçük damar iskemik değişikliklerine işaret ediyor. Bu değişiklikler, beynin bu bölgelerinde sinir hücrelerinin ölümüne neden olabilir.

3, 4 ve lateral ventriküller normal boyut ve konfigürasyondadır. Kortikal sulkuslar verteks düzlemine doğru belirginleşmiştir. GRE görüntülerde nöral parankimal elemanlarda kan-kan yıkım ürünlerine ait sinyal intensite değeri alınmamıştır. Leptomeningeal yapraklar arasında belirgin bir kolleksiyon görülmemiştir. Serebral, serebellar ve beyin sapı nöral parankimal alanlarında hemorajik bir kolleksiyon saptanmamıştır.

Bu bulgular, beynin ventrikülleri ve korteksi ile ilgili herhangi bir patolojik sinyal değişikliğine rastlanmadığına işaret ediyor.

Sonuç olarak beyin MR raporunda yazılanlara göre hastanın burun tıkanıklığı, paranazal sinüs enflamasyonu (sinüzit) ve beyincikte (serebellum) küçük damar tıkanıklığına bağlı iskemik değişiklikler olduğu anlaşılmaktadır. Ancak bu bulguların yanında hastanın şikayetleri, muayene ve laboratuvar bulguları birlikte değerlendirilmelidir. 

İlgili Sorular


Penisilin uyku ve halsizliğe neden olur mu?

Soru sordu, - 3 yıl önce

Penisilin uyku ve halsizliğe neden olur mu?

Penisilin uyku ve halsizlik yapar mı ?


Beyincik kisti

Soru sordu, - 2 yıl önce

Beyincik kisti

Merhaba hocam. 21 yaşındayım. Mide bulantısı ve baş dönmesi sebebi ile hastaneye gittim. MR sonucu, beyinciğe baskı yapan doğuştan gelen bir kist olduğunu öğrendim. Şu anda ilaç tedavisi görüyorum fakat hala baş dönmesi ve mide bulantım var. Ne yapacağımı bilemiyorum hocam. Yardımcı olursanız sevinirim.


Babam mesane tümörü nedeniyle 5 defa ameliyat olsu

Soru sordu, - 2 yıl önce

Babam mesane tümörü nedeniyle 5 defa ameliyat olsu

Merhaba hocam, benim babam 65 yaşında. Bundan 5 sene önce idrarda kanama nedeni ile Çam ve Sakurada bir Üroloji doktoruna başvurduk. Orda yapılan tetkikler sonrası mesanede tümör olduğu söylendi. Bunun üstüne ameliyat olduk. Ancak bu ameliyatla kalmadı daha sonra 5 defa daha mesane tümörü nedeni ile ameliyat yapıldı. Babam 1 haftadan beri sondalı idrar yapmakta Siz ne önerirsiniz ne yapmamız gerekir?


Sol testisimde ağrı var

Soru sordu, - 2 yıl önce

Sol testisimde ağrı var

Umarım iyisinizdir, size bir konuda danışmak istiyorum., yardımcı olursanız sevinirim (Uzun bir yazı olacak lütfen kusura bakmayın, detayları vermem lazım, yaşım 24) Ben yaklaşık 4 hafta önce şüpheli olduğunu düşündüğüm bir ilişki yaşadım (korunmama rağmen). Aynı hafta içerisinde idrarda yanma ve kaşıntı gibi şikayetlerle bir üroloğa gittim. Gonore veya idrar yolu enfeksiyonu olabileceğimi söyledi ve bir idrar tahlili yapmamı istedi (sarı veya yeşil bir akıntı olmadı ama ilaç kullandığım bir hafta boyunca bir ıslaklık vardı penis ucunda), tahlilde enfeksiyon olduğu gözüküyordu. İlaç olarak Azitro 500 mg (3 adet hap olan) kullandım ve bir hafta sonra tekrar aynı doktora kontrole gittim. Semptomlarım neredeyse yok gibiydi ve tekrar 1 hafta kadar daha Azitro 500 mg kullanmamı söyledi. Aradan 1 hafta geçti ve semptomlarım gitti fakat 2 gündür sol testisim ve sol tarafımda ki kasıkta bir ağrı var, bugün hastaneye gittiğimde doktorun hastaneden ayrıldığını ve başka bir şehre gittiğini öğrendim. Ağrım bir anda çok arttığı için Genel Cerrahi muayene etti. Testisimde ve kasığımda herhangi bir şişlik ve kızarıklık yok ama o bölgemde fakat ağrı var. (bugün yürürken bayağı bir ağrı hissetim fakat şimdi hafifledi bayağı) İlaç olarak Dexpadu 50mg/500 mg ve Roxin 750 mg verdi. Fakat 3. kez daha yüksek dozda antibiyotik kullanmak beni biraz gerdi, sizce ilaçları kullanmalı mıyım iltihap ilerlemiş demek midir? Bir tavsiyenizi almak çok isterim. Saygılarımla,


Sen de kendi sorunu sor...

Yeni Sorular


Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Soru sordu, - 1 hafta önce

Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba?  kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.


Tüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?

Soru sordu, - 2 hafta önce

Tüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?

Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba? 


Kız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.

Soru sordu, - 2 hafta önce

Kız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.

Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.


Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Soru sordu, - 3 hafta önce

Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?


Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu

Soru sordu, - 3 hafta önce

Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu

Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu izlemiştir. Ne demek?