Cevap (1)
Tekrarlayan arpacık, göz kapağı kenarında yer alan yağ bezlerinin tekrarlayan enfeksiyonları sonucu ortaya çıkar. Tekrarlayan arpacık birkaç farklı nedenen kaynaklanabilir.
1. Göz kapağı hijyeni eksikliği
Göz makyajının tam olarak temizlenmemesi, yağ bezlerinin tıkanmasına ve bakteri üremesine neden olabilir. Ellerin sık sık gözlere temas etmesi, bakterilerin göz kapaklarına taşınmasına yol açabilir. Yine başkalarıyla ortak havlu kullanımı veya kirli havluyla gözlerin silinmesi enfeksiyon riskini artırır.
2. Blefarit:
Blefarit, göz kapağı kenarlarının kronik iltihabıdır. Bu durum, yağ bezlerinin normal işleyişini bozarak arpacık oluşumuna zemin hazırlar.
3. Rosacea:
Rosacea, ciltte kızarıklık, sivilce ve iltihaplanmaya neden olan bir cilt hastalığıdır. Göz kapaklarını da etkileyerek arpacık oluşumuna katkıda bulunabilir.
4. Diyabet:
Kontrol altına alınmayan diyabet, bağışıklık sistemini zayıflatarak enfeksiyonlara yatkınlığı artırır. Bu da tekrarlayan arpacık riskini yükseltir.
5. Stres: Stres, bağışıklık sistemini baskılayarak enfeksiyonlara karşı direnci azaltabilir.
6. Hormonal Değişiklikler: Özellikle kadınlarda hormonal değişiklikler, yağ bezlerinin aktivitesini etkileyerek arpacık oluşumunu tetikleyebilir.
7. Göz Kuruluğu: Göz kuruluğu, göz kapaklarının tahriş olmasına ve enfeksiyona açık hale gelmesine neden olabilir.
Tekrarlayan arpacık oluşumunu önlemek için;
- Göz kapağı hijyenine özen gösterin. Makyajınızı düzenli olarak temizleyin, ellerinizi sık sık yıkayın ve temiz havlu kullanın.
- Gözlerinizi ovuşturmaktan kaçının.
- Blefarit veya rosacea gibi altta yatan bir durum varsa tedavi olun.
- Diyabet hastalığınız varsa kan şekerinizi kontrol altında tutun.
- Stresten uzak durun, başa çıkma yöntemleri geliştirin.
- Göz kuruluğu yaşıyorsanız, doktorunuzun önerdiği göz damlalarını kullanın.
Tekrarlayan arpacık sorununuz varsa, mutlaka bir göz doktoruna başvurmanızı tavsiye ederim. Doktorunuz sizi muayene ederek altta yatan nedeni belirleyecek ve size uygun bir tedavi önerecektir.
İlgili Sorular

Soru sordu,
- 3 yıl önce2 doz biontech aşısı olanlarda 3. doz gerekir mi?
2 doz biontech aşı olanların 3. dozu da olması gerekir mi ? Hangi durumlarda 3. Doz aşı yapılır ?

Soru sordu,
- 2 yıl önceSol böbrek orta kesimde 7 mm çapında hiperekoik solid lezyon
Merhaba hocam. 10 gün önce yorgunluk nedeniyle iç hastalıkları bölümüne muayene oldum gerekli tedavi uygulandı doktor kontrol amaçlı ultrason çekinmemi istedi. Herhangi bir şikayetim yoktu, ancak ultrasonda sol böbrek orta kesimde 7 mm çapında hiperekoik solid lezyon mevcuttur gibi bir yazı çıktı . Doktorum bir üroloji doktoruna görünmemde fayda olacağını söyledi ama ben 10 gündür doktora gitmedim siz ne önerirsiniz ne yapmam gerekir?

Soru sordu,
- 2 yıl öncePenis uç kısmında renk değişikliği var
merhaba hocam ben 43 yaşındayım bundan 6 ay kadar önce prostat şikayetleri ile doktora gittim şikayetlerim sık idrara çıkma geceleri uykudan uyanma aniden sıkışma gibi şikayetlerdi yaşıma göre erkenden şikayetlerimin başladığını söyledi doktorum ama çok fazla su içiyodum doktorum tarafından xatral isimli prostat ilacı verildi 6 ay kadar kullandım faydasını gördüm şimdi de bu ilaca bağlı mı bilmiyorum ama penisin uç kısmında renk değişikliği oldu herhangi bir acı sızı yok ama kaygılandım sizce ne yapmalıyım hocam?

Soru sordu,
- 2 yıl önceKronik sistit hastalığında mesane fulgurasyonu
Merhabalar bir şey danışacağım Kronik sistit hastasına mesane fulgurasyonu ameliyatı uygulanır mı?

Soru sordu,
- 2 yıl önceRöntgende kızımın kalbinin üstünde boşluk var.
Merhabalar hocam. Kızım 5 yaşında. Akciğer iltihabı tedavisi gördük, bugün kontrole gittik, röntgende kalbinin üstünde boşluk var diye söyledi. Hocamız çocuk kardiyolojisine görünmemiz gerektiğini söyledi. Sizde bir kontrol eder misiniz ?

Soru sordu,
- 3 yıl önceUzun süre ekrana bakmak göze zararlı mı?
Merhabalar ekrana uzun süre bakmak göz sağlını ne derece etkiler? Olası olumsuz etkilerinden nasıl korunmak gerekir?

Soru sordu,
- 3 yıl önceLazerle göz çizme ameliyatı için yaş sınırı nedir?
Sayın hocam. Kızımda astigmat var. Tanıdıklardan lazerle ameliyat olup gözlükten kurtulanlar var. Biz de düşünüyoruz. Lazerle göz çizmede yaş sınırı var mı? Kaç yaşında yapılır?
Sen de kendi sorunu sor...
Yeni Sorular

Soru sordu,
- 1 hafta önceToplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?
Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba? kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.

Soru sordu,
- 2 hafta önceTüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?
Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba?

Soru sordu,
- 2 hafta önceKız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.
Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.

Soru sordu,
- 3 hafta önceKanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?
Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Soru sordu,
- 3 hafta önceTerminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu
Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu izlemiştir. Ne demek?