Genital bölgede meydana gelen siğillere genital siğil ya da kondilom adı verilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en sık görülenlerden biridir. Nedeni HPV (Human papilloma virus- İnsan papilloma virüsü) adı verilen bir virüstür. HPV virüsü hem erkeklerde hem de kadınlarda genital siğil oluşumuna neden olabilir. Bu virüs aynı zamanda kadınlarda rahim ağzı (serviks) kanserine de neden olabilir. Genital siğiller cinsel olarak aktif kişilerde görülür. Siğiller, genital bölgenin daha çok nemli bölgelerinde susam gibi küçük kabarıklıklar şeklinde veya ayçekirdeği gibi biraz daha büyük şekillerde ortaya çıkar.

Genital Siğil Nelerde Görülür?

Genital bölgenin daha çok nemli yani ıslak bölgelerinde görülür. Kadınlarda en sık vajina içerisinde, vajina dudakları arasında, rahim ağzında (serviks), anüs kenarında, anal kanalda görülür. Erkeklerde ise genellikle penis, penis kökü, testis torbası (skrotum)ve anüste görülür. Genital siğili olan kişiyle oral seks sonucu ağız, dil ve boğazda da siğiller görülebilir.  

Genital Siğilin Belirtileri Nelerdir?

Bazen HPV ile enfekte olan kişilerde herhangi bir belirti görülmeyebilir. HPV virüsü, birçok kişide hiçbir belirtiye neden olamadan kendiliğinden yok olur. Genital siğiller, genital bölgede gözle görülebilen küçük kabarcıklar şeklinde ortaya çıkar. Siğil ile birlikte vajina veya makatta kaşıntı, akıntı, yanma veya kanama da görülebilir.  

Genital Siğil Nasıl Bulaşır?

Genital siğilin nedeni HPV adı verilen bir virüstür. 200 den fazla çeşidi bulunan HPV virüsünün yaklaşık 40’a yakını genital siğile neden olur. Bunlar arasında en çok siğile neden olanlar tip HPV 6 ve HPV 11’dir. HPV ile enfekte olmak için temas şarttır. HPV virüsü ancak temas yoluyla bulaşan bir virüstür. HPV virüsü taşıyan kişinin genital organlarının karşı tarafa teması, virüsün bulaşması için yeterlidir. HPV virüsü, ciltteki sıyrık ve çatlaklardan da kolaylıkla kişiye bulaşabilir. Genital siğiller havlu, çatal, kaşık, bardak kullanımı ve tuvaletlerden bulaşmaz.

HPV virüsünün bulaşma yolları şunlardır;

HPV virüsü kişiden kişiye cinsel yolla bulaşır. Vajinal, anal ve oral seks ile bulaşma olur. Genital siğil öpüşme ile bulaşmaz. 

HPV virüsü bulunan derinin, genital bölgeye teması virüsün karşı tarafa bulaşması için yeterlidir.

HPV taşıyan anneden, doğum sırasında bebeğe de virüs bulaşabilir.  

HPV virüsü bulaşan her kişide genital siğil ortaya çıkmayabilir. Çoğu kişide virüs, bağışıklık sistemi tarafından baskılanarak etkisiz hale getirilir. Genital siğiller, virüs bulaştıktan birkaç ay ya da birkaç yıl sonra da ortaya çıkabilir. 

Genital Siğil Kimlerde Daha Sık Görülür?

Bazı kişiler genital siğile daha çok yakalanma riski taşımaktadır. Bu kişiler şunlardır; 

  • Cinsel aktif kişiler
  • Birden fazla cinsel partneri olanlar
  • Korunmasız cinsel ilişkiye girenler
  • Bağışıklık sistemini baskılayan hastalığı olanlar
  • Bağışıklık sitemini baskılayan ilaçlar.

HPV Enfeksiyonu Hangi Hastalıklara Neden Olur?

HPV virüsünün genital siğil dışında neden olabileceği hastalıklar şunlardır;

  • Rahim ağzı (serviks) kanseri
  • Makat  anüs) kanseri
  • Ağız kanseri
  • Yutak (farinks) kanseri
  • Penis kanseri

Genital Siğil Tanısı Nasıl Konulur?

Genital siğilin tanısı çoğunlukla siğillerin çıplak gözle görülmesi ile konur. Bazen tanı için biyopsi  gerekebilir. Kadın hastalarda siğiller, vajinanın daha derin bölgelerinde ve rahim ağzında da olabileceğinden, vajinal muayene de yapılmalıdır. Vajinal muayene sırasında, Pap testi de yapabilir. Bu test, rahim ağzından (serviks) özel bir fırça yardımıyla doku alınması şeklinde yapılır. Alınan bu dokuda HPV olup olmadığı araştırılır. Rahim ağrı kanseri şüphesi durumunda, HPV DNA testi yapılır. Bu testte vücutta HPV virüsüne ait genetik materyal olup olmadığı araştırılır. 

Genital Siğil Nasıl Tedavi Edilir?

Genital siğil tedavisinde amaç, siğile ait belirtileri gidermek, siğili yok etmek ya da boyutunu küçültmektir. Siğillerden rahatsızlık duymayan kişilerin tedavi ihtiyacı olmayabilir. Genital siğilin tedavisinde kullanılan tedavi yöntemleri arasında genital siğili kremleri, lazer ile yakma, dondurma ve cerrahi olarak çıkarma gibi yöntemler bulunmaktadır. 

Genital Siğile Hangi Bölüm Bakar?

Genital siğil tedavisini, kadınlarda kadın hastalıkları ve doğum doktorları uygular. Erkeklerde ise genital siğillerin tedavisi, siğilin bulunduğu bölgeye göre üroloji ya da genel cerrahi doktorları tarafından yapılır. 

Kaynak Kodu acıklama

Yorum (0)