Genital Siğil Hakkında En Çok Merak Edilen 9 Soru ve Cevabı

Genital siğil, genital bölgelerde ortaya çıkan açık ya da koyu kahverengi renkte, ciltten kabarık, tek ya da çok sayıda karnabahar görünümünde oluşumdur. Bu yazıda genital siğiller ile ilgili aklınıza takılan soruların cevabını bulabilirsiniz.

Genital siğil nedir ?

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların en sık görülen tiplerinden biridir. 

Genital siğil kimlerde görülür ?

Cinsel aktif kişilerde görülür.

Genital siğillerde risk faktörleri nedir ?

  • Birden çok partnerle korunmasız ilişki
  • Erken yaşta cinsel hayata başlamak
  • Düşük bağışıklığa sahip olmak
  • Genital yolla bulaşan başka bir cinsel enfeksiyona sahip olmak
  • Bulaş genellikle erkek tarafından olur

Genital siğilin nedeni nedir ?

Temas yolu ile bulaşan Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu. Küçük boyutlu virüslerden olduğu için cilt ve mukozada mevcut sıyrıklardan kolaylıkla bulaşır. Erkeklerde siğil nedeni genellikle tip 6 ve tip 11 HPV’dir.

Genital siğilin belirtileri nedir ?

Siğiller vücudun farklı bölgelerinde olabilir, ama genellikle genital bölgede olanlar belirti verir. Genital bölgenin nemli bölgelerinde farklı boyutlarda lezyonların (siğillerin) görülmesi. Bu lezyonlara kondilom denilir. Düz, yassı, saplı ve sapsız oluşumlar şeklinde gözlenirler.

  • Erkeklerde – penis (sünnet derisinde), skrotum (testis torbası) ve anüste
  • Kadınlarda – vajen, anüs ve servikste (rahim ağzı)

Kadınlarda vajinal akıntı, kanama, kaşıntı ve yanma hissi eşlik edebilir.

Genital siğillerin kadınlarda oluşturduğu risk nedir ?

Genital siğil kadınlarda serviks (rahim ağzı) kanseri oluşumuna neden olabilir.

Genital siğillerin hamilelikte sorun yaratır mı ?

Hamilelik sürecinde ek bir sorun yaratma ihtimali düşüktür. Doğulacak bebek için risk faktörü olabilir. Bebeklerin boğazında siğil oluşumuna neden olabilir. Bebeklerin solunum yollarında bulaşa yol açabileceği için doğum öncesi cerrahi yöntemle siğillerin alınması gerekebilir.

Genital siğil tanısı nasıl konulur ?

Genital muayene yapıldıktan sonra, lezyonlara asidik solüsyon uygulanması veya PAP testi yapılabilir. PAP testi sırasında spekulum adı verilen bir aletle vajen iç kısmı dikkatli bir şekilde değerlendirilir. Fırça yardımıyla serviksten (rahim ağzı) örnek alınır. Örnekte olan hücreler HPV açısından araştırılır.

HPV ile enfekte olan hücreler görüldüğü taktirde, daha kapsamlı değerlendirme yapılır. Kolposkopi yapılarak serviks iç kısmı dikkatli bir şekilde değerlendirilir. Serviks kanser şüphesi olan durumlarda HPV DNA testi yapılarak vücutta HPV’ye ait genetik materyal varlığı araştırılır.

Genital siğil tedavisi nedir ?

Tedavi ile siğil boyutunun küçülmesi ve verdiği rahatsızlık hissinin ortadan kaldırılması başlıca hedeftir. Çünkü,HPV’ni tümüyle ortadan kaldırmak mümkün değil ve tekrarlayabilir. Siğil hastaya rahatsızlık vermiyorsa, tedavi edilmeyebilir. Tedavide kullanılan ilaçlar genellikle krem tarzında olmaktadır. İmiquimod içerikli kremler hastanın bağışıklık sistemini güçlendirir, HPV’ye karşı vücut direnci yükselir. Krem kullanımı sonrası bir süre cinsel ilişkide bulunulmaması önerilmektedir. Podofilin ve podofilox kremleri de tedavide kullanılır. Ama bu kremler genital bölge mukozasına uygulanmaz.

Krem tedavisine yanıt alınmadığında, kadınlarda doğum öncesi bebeğe siğilin bulaşmaması için cerrahi yöntemle ortadan kaldırılması önerilir. Penis siğillerinde koter, kriyoterapi ve lazer tedavisi uygulanabilir.

Kaynaklar:

  1. Cohen J, et al., eds. Papillomaviruses. In: Infectious Diseases. 4th ed. Elsevier; 2017. https://www.clinicalkey.com. Accessed Oct. 17, 2019.
  2. Genital warts: A fact sheet from the Office on Women's Health. U.S. Department of Health & Human Services. https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/genital-warts. Accessed Oct. 17, 2019.
  3. Genital warts. U.S. Department of Health & Human Services. https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/genital-warts. Accessed Oct. 21, 2019

 

 

Kaynak Kodu acıklama

Yorum (0)