Omuriliğe hangi bölüm bakar? Omurilik için hangi bölüme gidilir?

Omuriliğe beyin ve sinir cerrahisi (nöroloji) ve ortopedi ve travmatoloji bölümü bakar. Beyin ve sinir cerrahisi uzmanları, omurilik ile ilgili tüm hastalıkların teşhisi ve tedavisinde uzmanlaşmış doktorlardır.

Omurilik, beyinden gelen sinyalleri vücudun diğer bölgelerine taşıyan ve vücudun kontrolünü sağlayan bir sinir sistemi organıdır. Omurilik yaralanmaları, omurilik tümörleri, omurga fıtıkları, omurga enfeksiyonları ve omurga deformiteleri gibi çeşitli hastalıklar omuriliğe zarar verebilir.

Omurilik ile ilgili sorunlar yaşayan kişiler, beyin ve sinir cerrahisi bölümüne başvurmalıdır. Beyin ve sinir cerrahisi uzmanları, hastanın durumunu değerlendirerek gerekli tetkikleri yapar ve tedavi planını belirler.

Omurilik ile ilgili sorunlara yönelik tedaviler, sorunun nedenine göre değişir. Omurilik yaralanmaları gibi durumlarda, cerrahi müdahale gerekebilir. Omurilik tümörleri gibi durumlarda, cerrahi müdahale ile tümör çıkarılabilir veya radyoterapi ve kemoterapi gibi tedaviler uygulanabilir. Omurga fıtıkları gibi durumlarda, fıtığın boyutuna ve konumuna göre konservatif tedaviler veya cerrahi müdahale uygulanabilir. Omurga enfeksiyonları gibi durumlarda, antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Omurga deformiteleri gibi durumlarda, ortopedik cerrahi müdahale uygulanabilir.

Omurilik ile ilgili sorunlar, erken teşhis ve tedavi ile daha iyi sonuçlar alınabilir.

Bunlar da ilginizi çekebilir


Beyin ve sinir cerrahisi bölümü hangi hastalıklara bakar?

Beyin ve sinir cerrahisi, beyin, beyincik, omurilik ve çevre sinirlerinin hastalıkları ve yaralanmaları ile ilgilenir. Beyin tümörü, beyin damarlarındaki anevrizmalar, beyin kanaması, bel fıtığı ve boyun fıtığı gibi hastalıklara beyin cerrahisi bölümü bakar. 

Kafa titremesi nedir? Neden olur?

Kafa titremesi (baş titremesi),  tremor adı verilen titreme hastalığında görülen bir durumdur. Tremor yani titreme, Parkinson hastalığında sık görülür. Ayrıca , bazı beyin ve beyincik hastalıklarında, alkol yoksunluğunda veya bazı ilaçların yan etkisine bağlı olarak meydana gelebilir.

Bayılma (senkop) nedir?

Bayılma, beyin dokusunun kısa süreli olarak kansız kalması sonucu kişinin ayakta durma yeteneğinin ve bilincinin (uyanıklılık hali) kaybolmasıdır. Bayılma tıp dilinde senkop olarak bilinir. Bayılma aniden ortaya çıkar ve kısa bir süre sonra kendiliğinden düzelir. Beklenmedik bir anda ve anideden ortaya çıktığından dolayı, bayılma sırasında düşmaya bağlı yaralanmalar ve kırıklar görülebilir.

Bayılma ile epilepsi (sara) arasındaki fark nedir?

Bayılma ile en sık epilepsi (sara hastalığı) karışır. Bayılma ya da senkop, beynin geçici olarak kansız kalması sonucu olarak ortaya çıkan bir durumdur.  Bayılmada ellerde, kollarda, bacaklarda kasılmalar olmaz, gözler açıktır ve yüz soluktur. İdrar veya dışkı kaçırma yoktur. Bayılan kişi kısa bir süre sonra hemen kendine gelir ve daha sonra şaşkınlık yaşamaz.

Tuvalette idrar yaparken ya da dışkılama sırasında bayılma neden olur?

Bazen tuvalette idrar yaparken ya da dışkılama sırasında bayılma görülebilir. İdrar idrar yaparken veya idrar yaptıktan hemen sonra bayılmaya 'işeme senkopu', dışkılama sonrası bayılmaya  'defekasyon senkopu' adı verilir. Bu tür bayılmalar, daha çok geceleri derin bir uykudan sonra meydana gelir. İdrar yapmak ya da dışkılamak için için kişi uyanır ve tuvalete gider. İşeme ya da dışkılama sırasında, vagus adı verilen sinirini uyarılır. Bu sinirin uyarılması ile kalp atışında ve kan basıncında ani bir düşmeye meydana gelir ve kişinin bilincinde geçici bir kayıp olur. Buna bayılma ya da senkop denir. 

Boyun fıtığı belirtileri nelerdir?

Boyun fıtığı, omurilik ve sinir köklerini etkileyen bir hastalıktır. En sık karşılaşılan boyun fıtığı belirtileri şunlardır.

  • Tek taraflı olup kola doğru uzanan ağrı,
  • Parmak uçlarına kadar yayılan ve uyuşma ile birlikte görülen ağrı.
  • Ağrı ile yayıldığı kolda kuvvet kaybı oluşması
  • Kuvvetsiz kalıp ele alınan cisimlerin düşürülmesi
  • Yürüme güçlüğü çekilmesi ve dengesizlik hali

Geçici iskemik atak (GİA) nedir?

Geçici iskemik atak (GİA), beynin bir bölgesine giden kan akışının geçici bir süre azalması sonucu beyin o bölgedeki dokusunun beslenememesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Kan akışınaki azalmanın nedeni çoğunlukla beyin damar tıkanıklığıdır. Kan dolaşımındaki kan pıhtısı, yağ parçası ya da hava baloncukları tıkanmaya neden olabilir. Geçici iskemik atak ''küçük inme'' olarak ta bilinir. Geçici iskemik atak ile inme (felç) farklı iki durumdur. İnmeden farkı, geçici iskemik atakta beyin dokusunda kalıcı hasra oluşmaz. Kalıcı hasra oluşmadan, tıkanıklık açılır ve beyin dokusu yeniden kanlanır ve belirtiler kaybolur. İnme yani felç durumunda ise beyinde oluşan hasar kalıcıdır. 

Kaynak: https://www.stroke.org.uk/sites/default/files/user_profile/transient_ischaemic_attack_turkish.pdf

 

 

Geçici iskemik atak (GİA) belirtileri nelerdir?

Geçici iskemik atak (GİA) belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Her kişide farklı belirtiler ortaya çıkabilir. En sık görülen geçici iskemik atak belirtileri şunlardır; 

  1. Yüzde veya vücudun bir tarafında aniden ortaya çıkan uyuşma veya güçsüzlük
  2. Konuşma güçlüğü
  3. Anlama güçlüğü
  4. Görme sorunları (tek gözde veya her iki gözde aniden oluşan bulanıklık, görme kaybı veya çift görme)
  5. Baş dönmesi
  6. Denge kaybı
  7. Şiddetli baş ağrısı

 

 

Tarlov kisti nedir?

Tarlov kisti, omurilikten çıkan sinirler etrafında görülen kisttir. Perinöral kist veya sinir kökü kisti olarak da bilinir. Omurganın sakral (kuyruk sokumu), lomber (bel), torasik (sırt) veya servikal (boyun) kısımlarında görülebilir. Ancak daha çok kuyruk sokumu bölgelerinde görülür. Tarlov kistleri sinir köklerini etkiler.  Bu kistlerin içinde beyin omurilik sıvısı vardır. Çok sayıda ve farklı büyüklüklerde kistler olabilir. Kesin nedeni bilinmez. Küçük olan kistler genellikle belirti vermez. Yavaş yavaş büyüyerek zamanla komşu sinir köklerine bası yapar ve belirtilere neden olur. Belirti vermeyenler tedavi edilmeden takip edilir. Ancak belirtiye enden olan büyük kistlerin ameliyat ile tedavi ediilmesi gerekir. 

Flair hiperintens ne demek?

Flair hiperintens, tıbbi görüntülemede kullanılan bir terimdir. Beyin dokusunda, normalde görünmeyen, T2 ve FLAIR adı verilen iki farklı manyetik rezonans (MR) sekansında daha parlak görünen alanları ifade eder.

Flair hiperintens beyinde nerelerde görülür?

Bu parlak alanlar, beynin farklı bölgelerinde ve çeşitli boyutlarda ortaya çıkabilir. 

  • Periventriküler: Ventriküllerin (beyindeki sıvı dolu boşluklar) etrafında
  • Subkortikal: Kortikal dokudan (düşünme ve hareketten sorumlu beyin dış tabakası) hemen altında
  • Diffüz: Beyaz cehrede yaygın olarak dağılmış
  • Punktiform: Küçük, nokta benzeri lezyonlar

Flair hiperintens neden olur?

Flair hiperintensin birçok farklı nedene bağlı olabilir. En yaygın nedenler şunlardır:

  • Multipl skleroz (MS): MS, beyinde ve omurilikte demiyelinizasyon adı verilen bir süreçle karakterize otoimmün bir hastalıktır. Demiyelinizasyon, sinir hücrelerini çevreleyen koruyucu tabakanın hasar görmesine neden olur. T2 FLAIR hiperintensitesi, MS'in en yaygın görüntüleme bulgularından biridir.
  • Hipertansiyon: Yüksek tansiyon, beyindeki küçük kan damarlarını hasarlandırabilir ve bu da T2 FLAIR hiperintensitelerine neden olabilir.
  • Diyabet: Diyabet, kan şekeri seviyelerinin yüksek olmasına neden olabilir. Bu, kan damarlarını hasarlandırabilir ve T2 FLAIR hiperintensitelerine neden olabilir.
  • Yaşlanma: Yaşla birlikte, beyin dokusunda normal yaşlanma değişiklikleri meydana gelir. Bu değişiklikler, T2 FLAIR hiperintensitelerine neden olabilir.
  • Migren: Migren atakları sırasında, beyindeki kan akışında değişiklikler meydana gelebilir. Bu değişiklikler T2 FLAIR hiperintensitelerine neden olabilir.
  • Beyin travması: Kafa yaralanmaları, beyin dokusunda hasara neden olabilir ve bu da T2 FLAIR hiperintensitelerine yol açabilir.

Flair hiperintens belirtileri nelerdir? 

Flair hiperintens genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz. Ancak bazı durumlarda, aşağıdakileri içeren semptomlara neden olabilir:

  • Baş ağrısı
  • Denge sorunları
  • Hafıza kaybı
  • Konuşma bozukluğu
  • Motor bozukluklar

Flair hiperintens tanısı nasıl konur?

Flair hiperintens genellikle beyin MR'ı ile teşhis edilir. Teşhisin doğrulanması için, diğer testler de gerekebilir.

Flair hiperintens tedavisi nasıldır?

Flair hiperintensin tedavisi, altta yatan nedene bağlıdır. MS'li hastalarda, steroidler veya diğer immünosupresif ilaçlar belirtileri kontrol etmeye yardımcı olabilir. Hipertansiyon veya diyabetli hastalarda, kan basıncını veya kan şekeri seviyelerini kontrol etmek T2 FLAIR hiperintensitelerini önlemeye yardımcı olabilir.

 

Yeni SSS


Üroloji randevusu, idrar yolları ve üreme sistemiyle ilgili sağlık sorunlarında, profesyonel değerlendirme için üroloji doktorundan randevusu almaktır. Üroloji Randevusu Nedir? Üroloji randevusu, böbrekler, mesane, prostat ve testisler gibi organlarla ilgili ...


Normalde idrarın kendine has hafif bir kokusu vardır. Bu koku, çeşitli nedenlere bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, sağlıklı bir kişinin idrarı, amonyak gibi kokar. Ancak bu koku, genellikle çok keskin değildir. İdrarın kokusu, tıpkı rengi ve yoğunluğu gibi, kişinin sıvı alı ...


İdrarda köpük, idrar yaparken köpürme bazı sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Bu yüzden sürekli köpüklü idrar olması durumunda, altta yatan nedenin araştırlması gerekir. İdrarda köpük, genellikle idrarda protein varlığına işaret edebilir. İdrarda protein normalde olmaz.  ...


Kortikal kist, böbreğin korteks adı verilen dış tabakasında oluşan içi sıvı dolu keseciklerdir. Kortikal kistler iyi huylu böbrek kistleridir. Genellikle herhangi bir belirtiye neden olmazlar. ...


İdrar yaparken yanmaya neden olan ilaçlar, genellikle idrar yollarını tahriş eden ilaçlardır. Bu tür ilaçlardan bazıları şunlardır; Antibiyotikler Bazı antibiyotikler, özellikle uzun süreli kullanımda idrar yollarını tahriş ederek yanmaya ne ...


İdrar yaparken yanma, idrarda ya da idrar yollarında bir sorununun  belirtisidir. İdrar yaparken yanmanın nedenleri şunlar olabilir; İdrar Yolu Enfeksiyonu Bakterilerin idrar yoluna girmesiyle oluşan ...


Böbrekteki kistlerin tehlikeli olup olmadığı, boyutuna, yapısına ve belirti verip vermediğine bağlıdır. Burada bahsedilen kistten kasıt, basit kortikal böbrek kistidir. Yani böbrek kanseri ile ilgisi olmayan kisttir. Basit kortikal böbrek kisti iyi huyludur. Bu kistler  çoğu zama ...


Anjiomyolipom, genellikle böbreklerde görülen iyi huylu bir tümördür. Çoğunlukla herhangi bir belirti vermez. Genellikle bir sıkıntı yaratmaz, ancak büyük boyutlara ulaştığında çevresindeki dokulara baskı yapabilir veya kanamaya neden olabilir. Tehlikeli olup olmadığı, tümörün boyutuna, yerleşimi ...


Egzama için birçok krem bulunmaktadır. hangi kremin sizin için en iyi olacağı, egzama türünüze ve şiddetine bağlıdır. Egzama, ciltte kızarıklık, kaşıntı ve döküntülerle karakterize ...


Acnelyse krem, aktif bileşeni tretinoin olan bir ilaçtır. Tretinoin, A vitamininin bir formudur ve cilt hücrelerinin büyümesini ve yenilenmesini sağlar. Bu krem akne (sivilce) ...


Elektrikli diş fırçası, etkili diş temizliği sağlamak ve ağız sağlığını korumak için tasarlanmış ve elektrikle çalışan bir cihazdır. Manuel diş fırçalarına göre daha hızlı hareket eder. 1. Elektrikli diş fırçası işe yarıyor mu? Evet, elektrikli diş fırçaları ...


Parol, ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanılan bir ilaçtır. İçeriğinde parasetamol bulunur.  Parol Nedir? Parol, içeriğinde parasetamol bulunan bir ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçtır. Parol Ne için Kullanılır? Hafif ve orta şiddetteki ağrıların ...


İzmir'de check-up hizmeti sunan bazı hastaneler;  Egepol Hastaneleri: İzmir Konak'ta bulunan Egepol International, kapsamlı check-up paketleri sunuyor. Testlerin sonuçları doktorlarla değerlendirilerek, olası sağlık sorunları hakkında bilgilendirme yapılıy ...


Travocort Krem cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Bu krem hem mantar enfeksiyonlarına hem de iltihaplı cilt durumlarına karşı etkilidir. İçindeki etken maddeler izokonazol nitrat ve diflukortolon valerat adı verilen maddeler ...


Bepanthen Plus Krem, ciltteki küçük yaraların, sıyrıkların ve yanıkların iyileşmesine yardımcı olan bir kremdir. Ayrıca çatlamış cilt, kuru cilt ve emzirme döneminde oluşan meme ucu çatlaklarının tedavisinde de kullanılır. Bepanthen Plus Krem İçinde Ne Var?  ...